SÚKL v Česku eviduje za poslední týden 3 případy úmrtí, která mohou souviset s očkováním proti covidu-19. (Ilustrační foto)

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Česku eviduje za poslední týden 3 případy úmrtí, která mohou souviset s očkováním proti covidu-19. Od začátku očkování v prosinci loškého roku bylo těchto případů v Česku zaznamenáno již celkem 11. Dánsko a Norsko zastavily očkování vakcínou od společnosti AstraZeneka.

K 9. březnu SÚKL evidoval 1506 podezření na nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. To je o 387 více než před týdnem. V posledních dnech se tempo očkování v Česku začalo zvyšovat.

Nejčastější negativní reakcí po očkování proti koronaviru je jsou příznaky chřipky.

Úřad uvedl, že všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. Mezi vakcínami a reakcemi tedy může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti.

Očkování podstupují i lidé, kteří mají závažné zdravotní problémy či více nemocí najednou. V důsledku toho se mohou vyskytnout i nahlášená podezření na nežádoucí účinky, jejichž důsledkem může být úmrtí.

Podezření na další nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19, která zatím SÚKL obdržel, zpravidla odpovídají očekávaným reakcím, které byly popsány v klinických studiích. Nejčastěji lidé hlásili takové reakce, které odpovídají příznakům chřipky, jako je zvýšená teplota, horečka, zimnice, bolest hlavy, svalů či kloubů, nevolnost či únava.

Úřad proto doporučuje lidem po očkování třídenní klidový režim.

V Česku se zatím očkuje třemi vakcínami, které jsou registrovány v EU, a to od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

EK schválila 4. vakcínu

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek 11. března doporučila podmínečnou registraci vakcíny proti covidu-19 od americké firmy Johnson & Johnson v zemích EU. Používání vakcíny následně schválila Evropská komise. Jedná se o „jednodávkovou“ vakcínu, kterou lze uchovávat v běžné lednici.

Vakcínu by měla dodávat do Evropy od dubna, do poloviny roku by měla unijním zemím doručit 55 milionů dávek.

Zastavili AstraZenecu

Dánské zdravotnické úřady oznámily, že z preventivních důvodů na 14 dní pozastavují očkování proti nemoci covid-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou zprávy o výskytu závažných případů krevních sraženin u několika lidí, kterým byla vakcína podána.

Později se k Dánsku připojilo s obdobným opatřením i Norsko.

Podle Británie je ale vakcína firmy AstraZeneca bezpečná a účinná. (sfr)