Prezident Biden (na aktuální fotografii mezi voliči v obchodě) prosadil záchranný koronavirový balíček ve výši téměř 42 bilionů Kč.

Americký prezident Joe Biden v USA prosadil záchranný koronavirový balíček za v přepočtu téměř 42 bilionů korun. Bidenův záchranný ve výši 1,9 bilionu dolarů definitivně schválil americký Kongres.

Balíček prodlužuje program federálních dávek v nezaměstnanosti, vyčleňuje prostředky na podporu škol, testování na koronavirus nebo na distribuci vakcín.

Zahrnuje také přímé platby Američanům ve výši až 1400 dolarů (téměř 31 tisíc Kč) na osobu.

Obsahuje i několik obecnějších opatření na potlačení chudoby ve Spojených státech.

Pro Bidenův „záchranný plán“ nehlasoval v Kongresu jediný republikán.

Záchranný balíček prošel Senátem po úpravách poměrem 50 hlasů ku 49. Ve Sněmovně reprezentantnů jej podpořilo 220 demokratů; proti bylo všech 210 republikánů a jeden demokrat.

Bílý dům označil Bidenův plán za historický soubor opatření, který „otočí list“ v boji proti pandemii nemoci covid-19 a nastartuje ekonomiku.

Nový zákon přináší také zásadní rozšíření amerického systému sociálního zabezpečení. Obsahuje například roční program plošných dávek pro domácnosti s dětmi. Tento program má v kombinaci s dalšími opatřeními do konce roku v USA snížit míru chudoby o třetinu.

Republikáni tvrdí, že si USA nově schválené výdaje nemohou dovolit. Balíček označují za „dlouhý seznam levicových priorit, které předcházely pandemii“. (sfr)