Ministerstvo školství posunulo kvůli koronavirové pandemii konání maturitních testů o 3 týdny. (Ilustrační foto)

Ministerstvo školství posunulo kvůli koronavirové pandemii konání maturitních testů o 3 týdny, z 3. až 7. května až na 24. až 26. května. Školní maturity začnou až v červnu – budou se konat až od 1. června do 23. července. Informoval o tom ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Všichni maturanti budou letos letos skládat školní maturitu ze dvou či tří předmětů podle oboru SŠ. Součástí může být i praktická zkouška.

S tím, že ústní část maturity zůstane dobrovolná, což se týká jazyka českého a cizího jazyka.

Školní část z předmětů podle oboru zůstane povinná.

Státní maturita se skládá povinně z testů ze dvou předmětů. Pro všechny by podle standardního schématu měl platit test z češtiny a druhý předmět si studenti vybírají mezi matematikou a cizím jazykem.

Tyto didaktické testy se posunou na 24. – 26. května. Na testy z jazyků bude o deset minut delší čas a na test z matematiky o 15 minut.

K těmto úpravám přistoupilo ministerstvo školství s ohledem na distanční výuku a další opatření proti koronaviru, která komplikují vzdělávání.

Maturanti, kteří pomáhali s epidemií v nemocnicích nebo sociálních službách alespoň 160 hodin, dostanou maturity úředně, tzn. formou průměru známek za období studia.

Úřední maturita, která by vycházela z průměru známek za studium, tedy nebude pro všechny maturanty, jak prosazuje premiér Andrej Babiš.

Ministerstvo školství již letos v lednu uvedlo, že kvůli epidemii nebudou součástí maturity slohové práce.

Jednotné přijímací zkoušky na maturitní obory se letos kvůli epidemii covidu-19 opět posunou na pozdější termíny. Na čtyřletých oborech se budou konat 3. a 4. května a na víceletých gymnáziích 5. a 6. května.

Původně měly být jednotné přijímací zkoušky mezi 12. a 15. dubnem. Loni se kvůli epidemii konaly místo dubna v červnu.

Kvůli epidemii covidu-19 oznámil Plaga už loni na podzim, že jednotné přijímací zkoušky organizované Cermatem z češtiny a matematiky budou letos povinné jen na víceletých gymnáziích. Na čtyřletých oborech se konat nemusí. (sfr)