Daňoví poplatníci už zaplatili studentům a důchodcům na slevách v dopravě přes 11 miliard korun. (Ilustrační foto)

Stát už rozdal od září 2018 na babišovské slevy v dopravě 11,15 miliardy korun. V loňském roce musela vláda dopravcům uhradit 3,47 miliardy korun, což je meziročně o 2,31 miliardy méně. Za poklesem stojí koronavirová pandemie, kvůli které byly po většinu roku omezeny vlakové i autobusové spoje. 

Informovala o tom Česká televize.

Slevu 75 procent z jízdného mohou studenti do 26 let a senioři nad 65 let využívat ve vlacích a autobusech od 1. září 2018.

Zatímco v roce 2019 dopravcům stát přispěl skoro 6 miliard, loni částka klesla na necelé 3,5 miliardy.

Nejvýrazněji se loni krize projevila v dubnu, kdy dopravci vyfakturovali 49,5 milionu korun, což bylo proti běžným měsícům o 90 procent méně.

Nejvíce za slevy dostaly tradičně České dráhy následované RegioJetem.

Mezi autobusovými dopravci dostaly nejvíce jednotlivé regionální divize Arrivy, ČSAD a také Student Agency.

Nejvíce slevy loni využívali studenti s téměř 40procentním podílem. Následovali děti a žáci do 15 let s podílem 36,2 procenta. Senioři starší 65 let slevy využívali s podílem 21,5 procenta. Zbylá část kompenzací pak byla za cestující s průkazem ZTP.

Slevy platí na všech vnitrostátních dálkových, regionálních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města.

V rámci železniční dopravy platí pouze ve vozech druhé třídy. (pel)