Ministerstvo zdravotnictví ze státního rozpočtu zaplatilo loni na jaře brněnské firmě 109 milionů korun za 400 tisíc respirátorů. Faktury však má jen na 72 milionů korun. (Ilustrační foto)

Ministerstvo zdravotnictví ze státního rozpočtu zaplatilo loni na jaře brněnské firmě 109 milionů korun za 400 tisíc respirátorů. Faktury však má jen na 72 milionů korun. Není tedy jasné, kolik milionů ze státní kasy reálně podnik inkasoval. Mluvčí ministerstva zdravotnictví rozdílnou částku 37 milionů korun vysvětlila tím, že se jedná o dvě stornované faktury. 

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Ředitel společnosti Otidea Tomáš Langr se detailně podíval na nákupy ministerstva zdravotnictví během loňského jarního nouzového stavu.

Jak zjistily Seznam Zprávy, ministerstvo zdravotnictví vyplatilo brněnské firmě Supervize Hologramy s.r.o. částku 109 843 800 korun. Jenže resort ve svém systému deklaruje pouze 72 600 000 korun.

Už loni se přitom ukázalo, že ministerstvo zdravotnictví mělo nakupovat ochranné pomůcky za několikanásobně vyšší ceny než ministerstvo vnitra.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová rozdílnou částku 37 293 800 korun vysvětlila tím, že se jedná o dvě stornované faktury. Podle Seznamu zmíněné dokumenty poslala e-mailem, ale problémem je, že nic nesvědčí o tom, že by byly zrušené.

Není tedy jasné, kolik milionů ze státní kasy reálně brněnská firma Supervize Hologramy inkasovala. Základní kapitál má 1 tisíc korun, nemá žádné reference ani zmínky o obchodu s ochrannými pomůckami.

Přesto získala v době nouzového stavu bez výběrového řízení zakázku od ministerstva zdravotnictví za desítky milionů korun.

Peterová argumentovala tím, že když byl loni absolutní nedostatek ochranných pomůcek, resort u dodavatelů klad důraz především na kvalitu, dostupnost zboží a cenu.

Firma ovšem zboží ani nedodala včas a dopravu z Číny musel nakonec zajistit stát v leteckém speciálu, což vyplývá z prohlášení ministerstva z registru smluv, připomněl server.

„Když to tedy shrneme – podivná firma bez referencí, podivné okolnosti nákupu respirátorů na ministerstvu zdravotnictví a stále nevíme, kam se podělo 37 milionů korun ze státní kasy, které asi nikomu nechybí,“ řekl Langr pro Seznam Zprávy. (pel)

Šťára u ministra Vojtěcha: Pochybné nákupy respirátorů během pandemie vyšetřuje policie

Stát nakoupil nekvalitní respirátory za půl miliardy s falešným certifikátem

Pochybné nákupy: Zdravotnictví nakupovalo respirátory za mnohem vyšší ceny než vnitro