Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden.

Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (20. – 26. února 2021).


ČSA jsou v platební neschopnosti

České aerolinie (ČSA) jsou v platební neschopnosti. V pátek 26. února proto podaly u Městského soudu v Praze žádost o povolení reorganizace podle insolvenčního zákona. Cílem je záchrana podniku a nalezení řešení pro věřitele. Provoz firmy nadále pokračuje.

Airbnb se loni propadla do hluboké ztráty

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování přes internet, vykázala v roce 2020 kvůli pandemii a jednorázovým nákladům pro vstup na burzu ztrátu 4,6 miliardy dolarů (téměř 99 miliard Kč). Tržby jí klesly o 30 procent na 3,4 miliardy USD.

Erste loni klesl čistý zisk o 46,7 % 

Rakouské bankovní skupině Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, klesl v roce 2020 kvůli pandemii čistý zisk o 46,7 procenta na 783 milionů eur. Banka si na případné nesplácené úvěry odložila rezervu 1,3 miliardy eur. Provozní zisk Erste loni naopak zůstal stabilní. Meziročně se snížil jen o 1,3 procenta na 2,9 miliardy eur.

Ekonomika USA rostla koncem roku 2020 rychleji

Ekonomika Spojených států rostla koncem roku 2020 rychleji, než se původně čekalo. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve čtvrtém čtvrtletí 2020 zvýšil v celoročním přepočtu o 4,1 procenta. První rychlý odhad z konce minulého měsíce počítal s růstem o čtyři procenta. Tempo růstu výrazně zpomalilo z rekordních 33,4 procenta ve třetím čtvrtletí.

Česká zbrojovka vydává dluhopisy za 4 miliardy na akvizici Coltu

Zbrojařská skupina CZG – Česká zbrojovka Group SE (CZG) vydává dluhopisy v celkové hodnotě až čtyři miliardy korun. Peníze využije na ohlášenou akvizici amerického výrobce zbraní Colt Holding Company LLC. Stoprocentní podíl v Coltu by CZG měla získat za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč) v hotovosti a dále za 1,098.620 nově vydaných kmenových akcií CZG.

Facebook během tří let investuje do médií miliardu dolarů

Společnost Facebook se zavázala, že během tří let investuje do mediálního průmyslu nejméně miliardu dolarů (21,5 miliardy Kč). Provozovatel sociální sítě s tím přichází několik dní poté, co ukončil spor s australskou vládou o placení zpravodajským firmám za využívání jejich obsahu. Facebook, jehož čistý zisk jen v loňském čtvrtém čtvrtletí činil 11,22 miliardy dolarů, už do médií vložil jednu miliardu USD loni.

Ministerstvo si půjčilo dalších 13,6 mld. Kč

Ministerstvo financí ČR prodalo ve 3 aukcích státní dluhopisy za 13,6 mld. Kč. Plány ministerstva financí počítaly s maximálně 13 mld. Kč. Investoři přitom projevili výrazně větší zájem stejně jako v předchozích aukcích a celkově chtěli koupit dluhopisy za zhruba 38,3 mld. Kč

Slovensko sebe dotace velkým zemědělcům

Slovensko zavádí tzv. redistributivní platbu. Část zemědělských dotací z EU tak nově půjde místo velkým zemědělcům malým farmářům. Oznámil to slovenský ministr zemědělství Ján Mičovský. Velké zemědělské podniky i koaliční partneři tento krok kritizují.

ČSA oznámily propouštění až všech 430 zaměstnanců

České aerolinie (ČSA) se chystají propustit až všech svých 430 zaměstnanců, oznámily úřadu práce. Napsaly to Hospodářské noviny (HN), kterým oznámení o hromadném propouštění potvrdila předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Tereza Löffelmanová. Leteckou společnost zasáhly dopady epidemie koronaviru, se státní pomocí přitom počítat nemůže. Aerolinky jsou pod ochranným moratoriem před věřiteli, které vyprší na konci února. Letecká skupina Smartwings, jejíž jsou ČSA součástí, požádala počátkem února stát o pomoc 1,1 miliardy korun pro ČSA.

Spotify expanduje do 85 zemí

Služba pro streamování hudby Spotify vstoupí na 85 nových trhů. Téměř tak zdvojnásobí svoji přítomnost na trhu. Služba bude dostupná další více než jedné miliardě lidí. Oznámila to společnost Spotify. V současnosti je Spotify dostupný v 93 zemích, včetně ČR.

Inflace v EU vzrostla na 1,2 % 

Meziroční míra inflace v EU v lednu výrazně vzrostla a vystoupila na 1,2 procenta. Vzhůru šly také ceny v zemích platících eurem, kde po pěti měsících jejich poklesu dosáhla inflace v prvním měsíci letošního roku 0,9 procenta. Uvedl to Eurostat. V prosinci meziroční míra inflace v EU činila 0,3 procenta, eurozóna byla naopak ještě v deflaci, která činila minus 0,3 procenta.

Vodafone jedná o strategické spolupráci s ČEZ

Mobilní operátor Vodafone jedná s energetickou skupinou ČEZ o možnostech strategické spolupráce. Jednání začala již před loňskou aukcí kmitočtů pro sítě 5G. Polostátní ČEZ loni zvažoval zásadnější vstup do telekomunikačního sektoru prostřednictvím účasti v aukci kmitočtů pro sítě 5G. Nakonec se do tendru nepřihlásil.