Kancléřka Angela Merkelová se zatím očkovat nechce. Dá přednost lidem, kterým hrozí vyšší riziko nákazy. To v Česku se vrcholní političtí představitelé nechali naočkovat jako první, i když neměli nárok...(Foto: Redakční koláž)

Německá kancléřka Angela Merkelová nechce vakcínu proti covidu-19 přednostně. Řekla, že se nechá naočkovat, až na ni přijde řada, protože jsou důležitější skupiny obyvatel, které patří mezi ohrožené. Upozornil na to server Novinky.cz. To v Česku se vrcholní političtí představitelé nechali naočkovat jako první, i když neměli nárok, protože prioritně mají vakcínu dostat zdravotníci a lidé nad 80 let. 

„Považuji za správné, aby na vakcinaci kromě těch, kteří jsou obzvláště zranitelní, a seniorů byli pozváni i lidé, kteří ve své profesi nemohou udržet odstup od kolegů,“ citovaly Novinky Merkelovou.

Kancléřka tvrdí, že ona si na rozdíl od jiných profesí dokáže zachovat odstup od lidí, což třeba učitelé nemohou.

To v Česku se vrcholní političtí představitelé nechali naočkovat jako první, i když neměli nárok.

Očkování proti koronaviru v Česku začalo 27. prosince 2020. Mezi prvními si vakcínu nechal píchnout premiér Andrej Babiš (66 let) v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Stejný den se ve Fakultní nemocnice Brno jako první nechal naočkovat ministr zdravotnictví Jan Blatný (50 let).

Vakcínu už 20. ledna 2021 dostal také prezident Miloš Zeman (76 let).

Vládou schválená strategie přitom stanovuje, že prioritně by měli být naočkováni zdravotníci a personál starající se o pacienty s koronavirem a také senioři spolu s chronickými pacienty, kterým hrozí největší riziko nákazy. (pel)

Seniorka je deprimovaná vládním systémem očkování: Odmítl ji, protože se narodila 31. ledna

Česko dostane tento týden 196 tisíc dávek vakcín. Naočkováno bylo zatím přes 200 tisíc lidí

Očkování v Česku stále vázne: Vakcíny už v zemi jsou, ale stát není schopný je distribuovat