Do Česka míří v tomto týdnu dalších 196 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. (Ilustrační foto)

Česká republika dostane v tomto týdnu dalších 196 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. Druhou dávku přitom zatím dostalo jen něco málo přes 200 tisíc osob, což jsou asi 2 procenta obyvatel. Očkování v Česku přitom částečně brzdí i stát, který není schopný včas zajistit distribuci očkovacích látek. 

Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví.

„V tomto týdnu přijde 196 tisíc vakcín. Další týden pak 176 tisíc. Do tří nejpostiženějších krajů posíláme další vakcíny. Celkem 3 510 dávek Pfizer/BioNTech se nám podařilo domluvit navíc pro Královehradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj,“ napsal resort.

Celkem bylo v Česku k 22. únoru naočkováno 545 381 osob, z toho ale pouze 207 552 lidí už dostalo také i druhou dávku.

Podle posledních dostupných dat z minulého týdne bylo do ČR už bylo dodáno téměř 760 tisíc vakcín.

Nejvíce lidí bylo naočkováno vakcínou Pfizer/BioNTech, a to 507 054.

Naopak vakcinace zbývajícími dvěma vakcínami je pomalá. Ze zatím dodaných 142 400 dávek Moderny bylo zatím vyočkováno 29 559.

A z dodaných 90 tisíc vakcín AstraZeneca bylo zatím vyočkováno pouze 8 768 dávek. Očkovací centra v ČR se navíc setkávají s odmítáním těchto vakcín, protože starší lidé mají strach, že daná očkovací látka není dostatečně účinná. Zvažuje se proto, že by tyto vakcíny byly použity k proočkování učitelů a dalších pracovníků ve školství.

Co se týká prioritních skupin, zatím bylo v ČR naočkováno 43,3 procenta zdravotníků a 17,6 procenta pracovníků v sociálních službách (bez zdravotníků v sociálních službách).

Ve skupině pracovníků kritické infrastruktury dostalo vakcínu zatím 2,1 procenta osob, seniorů starších 80 let bylo proočkováno asi 30 procent.

Zbývajících cca 7 procent osob středního až velmi mladého věku jsou většinou medici, studenti či dobrovolníci pracující na odběrných místech a jinde ve zdravotnictví při péči o covid+ pacienty, nebo v sociálních službách.

Očkování v Česku přitom částečně brzdí i stát, který není schopný včas zajistit distribuci očkovacích látek. Distributoři totiž nejsou ministerstvem ani zdravotními pojišťovnami vybíráni v předstihu, ale až ve chvíli, kdy  očkovací látka dorazí do země. (pel)

Očkování v Česku stále vázne: Vakcíny už v zemi jsou, ale stát není schopný je distribuovat