Stát brzdí očkování v Česku. Nestíhá včas vybrat distributory vakcín. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Očkování proti koronaviru v Česku stále vázne. Do ČR už bylo dodáno téměř 760 tisíc vakcín, ale použito bylo zatím jen něco přes 483 tisíc. Vyčerpáno je tak 63 procent dodaných dávek. Na vině je částečně i stát, který nebyl schopný včas zajistit distribuci očkovacích látek. 

Vyplynulo to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Do Česka bylo zatím podle Evropské komise dodáno 525 525 dávek Pfizer/BioNTech, 142 400 dávek Moderna a 90 tisíc dávek AstraZeneca.

Nejvíce lidí bylo naočkováno vakcínou Pfizer/BioNTech, a to 458 885. Použito tak bylo přes 87 procent zmíněné vakcíny zatím dodané do Česka.

Naopak vakcinace zbývajícími dvěma vakcínami je pomalá. Z dodaných 142 400 dávek Moderny bylo zatím vyočkováno 22 171 (15,5 procenta).

A z dodaných 90 tisíc vakcín AstraZeneca bylo zatím vyočkováno pouze 2 777 dávek (tedy necelá 4 procenta).

Jak před několika dny upozornil server Seznam Zprávy, ministerstvo zdravotnictví distributora vakcín AstraZeneca vysoutěžilo teprve v minulém týdnu. Distributoři totiž nejsou ministerstvem ani zdravotními pojišťovnami vybíráni v předstihu, ale až ve chvíli, kdy  očkovací látka dorazí do země.

Podobně to bylo v lednu s vakcínami Moderna. Větší problémy tak podle Seznam Zprávy zatím nebyly jen u první vakcíny Pfizer/BioNTech, kde si rozvoz zajišťuje sám výrobce.

Podle srovnání mezinárodních dat je na tom ze zemí Evropské unie v proočkovanosti nejlépe Malta (9,7 procenta), Norsko (5,3 procenta) a Finsko (5,1 procenta).

Česká republika má zatím proočkováno 3,3 procenta populace.

Z našich sousedů má ve srovnání s ČR nejvíce proočkovaných lidí na 100 tis. obyvatel Polsko, a to 4,9.

Před námi je i Slovensko (4,8 procenta), Německo (4 procenta) a Rakousko (3,5 procenta.) (pel)