Frustrovaná seniorka Charlotta Špačková v otevřeném dopise kritizuje Babišovu vládu a nefungující systém očkování v ČR. (Ilustrační foto)

Seniorka Charlotta Špačková (87) je deprimovaná vládním systémem očkování, který ji odmítl, protože se narodila 31. ledna. V otevřeném dopise, který zveřejnila na Facebooku, popsala svou neúspěšnou snahu se zaregistrovat do nefungujícího systému, nebo vytýká Babišově vládě, že nevládne. 

„Ale ve skutečnosti si připadám jako oběť nějakého nepovedeného vtipu, kdy se za zavřenými dveřmi smějete, jak se tisíce starých lidí musí nedůstojně strkat v tlačenici na vakcínu,“ napsala.

Charlotta Špačková se chtěla nechat naočkovat co nejdříve. Přestože se snažila do očkovacího systému zaregistrovat hned v první den spuštění, vakcínu stále nedostala. Zdůraznila, že práci s internetem ovládá dobře, přesto byla po několika hodinách snažení zoufalá.

Nakonec s vnučkou společně vytelefonovaly, že rodná čísla lidí narozených 31. den v měsíci „systém neakceptuje“.

Foto: FB Charlotta Špačková

A když už se jí konečně podařilo zaregistrovat, měsíc čekala na rezervaci termínu.

Paní Špačková se tedy rozhodla obrátit otevřeným dopisem přímo na Úřad vlády ČR. Poukázala na nefungující systém, registraci na očkování popisuje jako „bezohlednou soutěž o tom, kdo dřív přijde, ten se naočkuje“.

Vládnímu kabinetu vytýká, že nevládne, nebo o přednostních vakcinacích papalášů, kteří si to uměli zařídit. (pel)


OTEVŘENÝ DOPIS ÚŘADU VLÁDY ČR, CHARLOTTA ŠPAČKOVÁ (21. ÚNORA 2021)

Brzy mi bude 88 let (dožiji-li se toho), mám 8 vnuků a 8 pravnuků – abych se z jejich blízkosti mohla radovat, chci podstoupit očkování. Když se 15. ledna spustil Váš rezervační „systém“, čekala mě jen deprivace. A to přestože internet ovládám snad i nadprůměrně.

Několikrát jsem se neúspěšně pokoušela přihlásit a registrovat. „Systém“ na mé snažení nereagoval. Nebylo jasné, jestli se povedlo, nebo jsem někde udělala chybu. Po několika hodinách pokusů mě přemohl pocit naprosté beznaděje.

Nakonec jsme s vnučkou a s pomocí linky 1221 zjistily, že rodná čísla lidí narozených 31. den v měsíci „systém“ neakceptuje. Po opravě této chyby se registrace podařila a já se radovala, že mám konečně vyhráno. Volné místo pro očkování ale již nebylo volné.

Mezitím jsem sledovala protichůdné informace o množství dodávaných vakcín, o délce získané imunity, o jejich kvalitě, o snaze vlády očkovat ruskou vakcínou. O papaláších, kteří si to uměli zařídit.

Po měsíci od registrace mi konečně přišla výzva k rezervaci termínu očkování. Logicky jsem se radovala, že tím pádem je to vyřešené, ale znovu mě čekal „systém“ a ten mne nepustil dál, aniž by mi sdělil proč. Opět jsem tápala v nejistotě. A tentokrát už nepomohla ani linka 1221.

Ale stále jsem věřila v „systém“ vypracovaný odborníky a alespoň nějakou vládu této země. A zase mě čekalo zklamání. Už jsem si připadala jako v Cimrmanově opeře (zklamání střídané radostným očekáváním).

Byla jsem pomalá, místo je obsazené. Ocitla jsem se uprostřed bezohledné soutěže, kdo dřív přijde, ten se očkuje. Jen nejistota a frustrace.

V novinách, v rozhlase, na vašich nekonečných tiskových konferencích ujišťujete nás seniory o neustávajícím zájmu o naše přežití.

Ale ve skutečnosti si připadám jako oběť nějakého nepovedeného vtipu, kdy se za zavřenými dveřmi smějete, jak se tisíce starých lidí musí nedůstojně strkat v tlačenici na vakcínu.

Je to arogance Ministerstva zdravotnictví? Arogance vlády? Pýcha, která vám brání spolupracovat?

A tak jsem zavřená doma, znechucená, ponížená. Včera se mi podařilo konečně získat termín očkování, po dalším boji se „systémem“. Zklamání a vyčerpání ale zůstává.

Zažila jsem totalitní stát, který vládl všemu. Teď zažívám vládu, která nevládne vůbec.

S pozdravem,

Charlotta Špačková
Jablonec nad Nisou