Česko má zatím k dispozici necelých 800 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru.

Do Česka zatím přišlo téměř 798 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO). Jejich nedostatek má zachránit Francie, která v polovině března pošle ČR 100 tisíc dávek Pfizer/BioNTech. A 5 tisíc dávek vakcíny Moderna dostalo Česko darem od Izraele. 

„Do ČR přišlo k dnešnímu dni 797 460 vakcín, z toho je vyočkováno 600 429 dávek. Tento týden v úterý večer dorazilo 93 600 dávek od Pfizeru, dnes dorazí 44 400 od Moderny a 36 tisíc od AstraZeneca, která nám bohužel zkrátila dodávku o 20 tisíc dávek,“ napsal Babiš na Twitteru.

V tomto týdnu se objevily informace, že britsko-švédský výrobce AstraZeneca údajně nedodá do Evropské unie ani ve 2. čtvrtletí slibované dodávky vakcín proti covidu-19. Státům prý pošle jen půlku původně domluvených dávek.

Farmaceutická společnost AstraZeneca později nicméně zprávy popřela.

Do českých skladů ale v polovině března dorazí 100 tisíc dávek Pfizer/BioNTech od Francie, informovaly Hospodářské noviny.

Celkem 5 tisíc dávek vakcíny Moderna pak Česku přišlo z Izraele, který daroval vakcíny i několika dalším státům výměnou za diplomatickou podporu židovského státu.

A zatímco v Česku očkování obyvatel vázne, Izrael od začátku patří k premiantům a dosud už plně naočkoval třetinu populace.

Epidemická situace v ČR se přitom nadále zhoršuje, hrozí kolaps zdravotnictví a vláda rozhoduje o tvrdém lockdownu země. Ve hře je omezení pohybu lidí nebo uzavření krajů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) včera uvedl, že by se se chtěl inspirovat právě v Izraeli, který měl velmi přísná pravidla. (pel)

Seniorka je deprimovaná vládním systémem očkování: Odmítl ji, protože se narodila 31. ledna

AstraZeneca údajně nedodá EU slibované dodávky vakcín: Státům pošle jen 1/2 dávek