Polsko bude vyžadovat po cestujících ze zahraničí doklad o očkování proti koronaviru, jinak budou muset do karantény. (Ilustrační foto)

Polsko hodlá zpřísnit režim vstupu do země. Cestující do Polska budou muset předložit potvrzení o očkování proti covidu-19 vakcínou schválenou EU, jinak budou muset do karantény. V praxi by to tak znamenalo, že lidé z Česka budou mít smůlu a na nákupy nebo lyžovačku už si jen tak nezajedou. 

Podle polských médií je možné, že by lidé po vjezdu do země museli nastoupit do karantény, nebo se prokázat negativním testem na koronavirus. Tato povinnost zatím platí jen pro lidi, kteří přijedou hromadnou dopravou.

Karanténě by se ale vyhnuli lidé s potvrzením o očkování a také děti předškolního věku a studenti, kteří docházejí do škol v Polsku nebo sousední zemi, popřípadě jejich opatrovníci.

Polská vláda kromě toho zvažuje také znovuzavedení kontrol na hranicích s Českem a Slovenskem. Zpřísněné kontroly zavedli Poláci na hranicích už loni od března do června.

Omezení pro přechod hranic z Česka do Polska byla zavedena opět v listopadu, kdy polské úřady začaly vyžadovat negativní koronavirový test. Bez něj byla lidem nařízena karanténa.

Polsko přitom některá omezení v minulých týdnech uvolnilo. Otevřely se obchody, lyžařské areály, kina, divadla nebo hotely, ale s omezenou kapacitou 50 procent. Toho se snažila využít i řada lidí z Česka, kteří se na hranice vydali za nákupy nebo lyžovat. (pel)