Premiér Andrej Babiš (ANO) bude chtít, aby byla zrušena soutěž na dodávku antigenních testů do škol.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce zrušit pochybný tendr na antigenní testy do škol, do kterého se přihlásilo 9 zájemců. Jak zjistil server Seznam Zprávy, vítězná firma Tardigrad International Consulting nesplnila nastavené podmínky soutěže. Slibovaný návrat dětí do škol od 1. března je tak v ohrožení. 

Ministerstvo vnitra v pátek na webu informovalo o tom, že prvních 800 tisíc antigenních testů pro samotestování žáků ve školách dodá do Česka firma Tardigrad International Consulting do 28. února.

Resort dále uvedl, že komise vybrala firmu, protože jako jediná ze seznamu ministerstva zdravotnictví splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a schopnost dodat včas požadované množství testů.

Společnost by měla Česku letecky dodat celkem 3,654 milionů testů do 15. března 2021. Cena za jeden test včetně dopravy je 65 korun.

Jde o testy na jednoduchý odběr z přední části nosu, které jsou stejného typu, jaké využívá Rakousko, i od stejného výrobce, tedy společnosti Beijing Lepu Medical Technology.

Seznam Zprávy ovšem následně informovaly, že vítězná společnost nesplnila původní zadání soutěže. Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února, to ale Tardigrad International Consulting nezaručila.

Tendru se ale podle serveru účastnila i společnost Chironax, která nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu – jeden test včetně dopravy za 53,90 korun, napsal Seznam Zprávy.

Babiš proto nyní požaduje vysvětlení po ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD), jehož resort má zajišťování testů na starost, proč byl vybrán právě tento dodavatel.

„Pan ministr Hamáček to bude muset vysvětlit. Různé firmy se mi nyní ozývají a posílají mi kritiku na samotný výběr dodavatele antigenních testů včetně toho, že jde o neznámou poradenskou společnost bez dohledatelné historie,“ řekl premiér.

Upozornil, že firma nemá ani výkazy v rejstříku a údajně nemá ani povolenou distribuci zdravotních prostředků. Nákup chce svěřit Správě státních hmotných rezerv (SSHR).

Hamáček v pondělí na vládě předloží veškeré podklady týkající se výběru testů do škol. Požádat chce i o účast bezpečnostních složek.

„Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat. A Státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru,“ napsal Hamáček na Twitter.

Ministerstvo vnitra také uvedlo, že zmíněnou firmu Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle zjištění Seznam Zprávy dodává ochranné pomůcky i SSHR.

„Vláda posoudí, zda komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, zdravotnictví a školství postupovala správně na základě pondělního usnesení vlády,“ doplnil Hamáček.

Později obvinil Babiše z nátlaku a dodal, že člen komise hodnotící nabídky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi. (pel)

Žákům, kteří se odmítnou testovat, zakáže Plaga jít do školy. Nejspíš ale nebude dost testů