Obchody se v pondělí neotevřou. K tématu se chce Havlíček vrátit příští týden.

Vláda od pondělí nepovolí provoz všech obchodů. Pandemická situace není podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) příznivá. Místo otevření obchodů od pondělí nařídí nošení respirátorů a nanoroušek na místech s větší koncentrací lidí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ani premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažovali rozvolnění opatření za dobrý nápad.

I přes to chtěl ale ministr průmyslu a obchodu Havlíček obchody otevřít. Personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory, dodržovat maximální počet zákazníků v obchodě a rozestupy.

Havlíček ale na twitteru informoval o tom, že vláda otevření obchodů nepovolí. Příští týden se chce k tématu vrátit. Podle stavu šíření koronaviru pak navrhne další kroky.

Místo pondělního otevření obchodů tak přijde další omezení. Ministerstvo zdravotnictví od pondělí nařídí nošení respirátorů a nanoroušek v místech, kde se vyskytuje více lidí.

Podle ministra zdravotnictví Blatného (ANO) bude nutné nosit respirátory, roušky, nebo dvě chirurgické roušky v obchodech nebo veřejné dopravě.

Od pondělí tak nebude látková rouška považována za dostatečnou ochranu. Blatný doporučil, aby lidé nosili respirátory nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Respirátory tak mají lépe chránit před šířením britské mutace koronaviru.

Blatný dodal, že v případě snížení dostupnosti respirátorů budou toto téma řešit s příslušnými resorty. Do té doby vláda nebude uvažovat o regulaci cen respirátorů.

Na začátku února byla u respirátorů třídy FFP2 a vyšší zrušena daň z přidané hodnoty. Obchodníci tak mohli respirátory zlevnit.