V Česku byla proti covidu-19 zatím kompletně proočkována méně než 2 procenta obyvatel. (Ilustrační foto: premiér Andrej Babiš /66 let/ u svého prvního očkování proti koronaviru).

V Česku byla proti covidu-19 zatím kompletně proočkována méně než 2 procenta obyvatel. Dle oficiálních dat za 18. únor 2021 bylo oběma dávkami vakcíny v Česku naočkováno 198 tisc osob. To je pouhých 1,85 procent všech obyvatel ČR. Nejlepších výsledků dosáhl Izrael, kde kompletní vakcinací prošlo již 33 procent obyvatel. V USA podíl plně proočkovaných dosáhl 5 procent. V Srbsku, které není členem EU, se tento podíl blíží 3 procentům.

Pokud jde o naočkování první dávkou, dostalo k 19. únoru (ráno) v Česku vakcínu proti covidu celkem 520 tisíc obyvatel. To představuje podíl 4,85 procenta populace.

Očkovat proti koronaviru se v Česku začalo 27. prosince 2020. Česká republika má podle nejaktuálnějších dat z ČSÚ celkem 10,71 milionu obyvatel.

V mezinárodním srovnání je na tom nejlépe opět Izrael, kde k 18. únoru dostalo minimálně 1 dávku vakcíny proti covidu celkem 48,8 procenta obyvatel. Ve Velké Británii podíl osob naočkovaných nejméně jednou dávkou přesáhl 24 procent populace.

Ve Spojených státech podíl lidí naočkovaných první dávkou překročil 12 procent. V Srbsku se podíl blíží 10 procentům.

Ke srovnání byla použita data projektu „Our World In Data“.

Česká republika se vedle nedostatku vakcín potýká i s problémem kolem již získaných vakcín od firmy AstraZeneca. Očkovací centra v ČR se setkávají s odmítáním těchto vakcín. Starší lidé mají strach, že vakcína není účinná.

V některých zemích totiž vakcínu AstraZeneca nepoužívají k očkování seniorů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný na to reagoval s tím, že k obavám z této vakcíny není důvod.

Zvažuje se, že by vakcínou AstraZeneca byli v Česku očkováni pedagogičtí pracovníci. Vakcína AstraZeneca se začala do Česka dovážet 6. února. K dosavadním 40 800 dávkám mělo ve čtvrtek dorazit dalších 36 tisíc dávek.

Do středy této vakcíny bylo vyočkováno pouhých 4 413 dávek. (sfr)


Očkování v Česku stále vázne: Vakcíny už v zemi jsou, ale stát není schopný je distribuovat » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí