Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (13. – 19. února 2021).

Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (13. – 19. února 2021).


Bitcoin překonal hranici 50 tisíc dolarů

Cena nejznámější kryptoměny Bitcoinu překonala hranici 50 tisíc dolarů (1,06 milionu korun). Data uvedla společnost Coinbase. Bitcoin letos posílil již o více než 70 %.

HDP eurozóny se meziročně snížil o 5 %

Ekonomika eurozóny klesla ve čtvrtém čtvrtletí méně, než se čekalo. HDP se ve srovnání s posledním čtvrtletí snížil o 0,6 % a meziročně o 5 %. První odhady Eurostatu počítaly s mezičtvrtletním poklesem 0,7 % a meziročním poklesem 5,1 %.

Cena zlata stoupla o 14 %

Za pandemický rok stoupla cena zlata o více než 14 %. Stříbro zdražilo o 53 %. Výrazněji stouply také ceny jiných kovů. Cena mědi se zvýšila téměř o polovinu.

Vivo: Pátý největší výrobce smartphonů vstoupil do Česka

Nabídka smartphonů je nyní v Česku rozšířená o čínské smartphony společnosti Vivo. Pátý největší výrobce chytrých telefonů bude prodávat své telefony prostřednictvím partnerských prodejců. Patří mezi ně například Alza, CZC, Mall.cz, Datart nebo Electroworld.

Obrat společnosti Alza vzrostl o 28 %

Obrat české jedničky v on-line prodeji vzrostl o 28 %. Alza utržila 37,3 miliardy korun. Zákazníci Alzy vytvořili na e-shopu 15,8 milionu objednávek. To představuje meziroční nárůst o 3,5 milionu objednávek.

Výroba elektřiny meziročně klesla o 6,4 %

Výroba elektřiny v Česku byla za minulý rok nejnižší za posledních 18 let. Meziročně klesla o 6,4 %. V loňském roce se také snížila celková spotřeba elektřiny. Dosáhla tak pětiletého minima s meziročním poklesem o 3,5 %.

Americké tržby vzrostly o 5,3 %

Američané dohánějí nákupy. V lednu totiž přišel výrazný vzestup tržeb v americkém maloobchodě. Tržby vzrostly o 5,3 %. Výrazný vzestup prodeje hlásí například elektronika, nábytek nebo sportovní vybavení.

Sazby hypoték klesají již desátý měsíc v řadě

V lednu klesl objem hypoték oproti prosinci o více než 4,5 miliardy korun. Průměrná úroková sazba hypoték v lednu oproti prosinci klesla o 0,02 %. Objem sjednaných hypoték ale meziročně vzrostl o přibližně 8 miliard korun.

Průmysl se stal na východě EU motorem ekonomiky

Prosincová průmyslová výroba ve východních zemích Evropské unie výrazně stoupla. Největší růst průmyslu zaznamenalo Slovensko se 7 %. Ve starých členských zemích EU průmyslová výroba naopak zaostala za očekáváním trhu.

Volkswagen chce vyrábět létající auta

Největší evropská automobilka Volkswagen se zaměřila na létající auta. V Číně nyní zkoumá proveditelnost projektu. Volkswagen se tak připojil k rostoucímu počtu společností zkoumajících tuto potenciální technologii.

Příspěvek podnikatelům se zdvojnásobí na 1000 korun

Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem zasažených protiepidemickými opatřeními se zvýší na 1000 korun. Schválila to Sněmovna v rámci nového vládního systému kompenzací. Pracovníkům na dohodu zůstane příspěvek 500 korun na den.

Tesla zlevnila některé své modely elektroaut

Automobilka Tesla zlevnila některé modely elektroaut až o 2000 dolarů. Jedná se o levnější varianty elektroaut. Cenu dražších modelů svých elektroaut naopak zvýšila.

RegioJet spustil prodej jízdenek do Chorvatska

I letos bude možné dojet do Chorvatska vlakem. Společnost RegioJet spustila předprodej jízdenek. Vlaky do Chorvatska začne vypravovat koncem května. Ceny začínají na 590 korunách.

Airbus kvůli pandemii ztratil více než 13 miliard korun

Výrobce letecké techniky Airbus vykázal za loňský rok provozní ztrátu 510 milionů eur, tedy více než 13 miliard korun. Tržby společnosti se loni snížily o 29 %. Provozní zisk se propadl o 75 % na 1,7 miliard eur.