Babišova vláda na žádost hejtmanů prodloužila nouzový stav v Česku. Podle některých právníků je to protiústavní. (Ilustrační foto)

Nouzový stav, který v Česku platí od 5. října 2020 kvůli šíření koronaviru, měl dnes o půlnoci po 133 dnech skončit. Babišova vláda ho na žádost hejtmanů nakonec prodloužila o 14 dní do 28. února. Kabinet totiž nebyl schopný vyjednat si ve sněmovně pro prodloužení podporu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil a někteří právníci však upozornili, že vyhlášení nového nouzového stavu je protiústavní, a to bez ohledu na žádost hejtmanů. 

K novému vyhlášení nouzového stavu vyzvali vládu hejtmani poté, co poslanci odmítli prodloužení. Asociace krajů zároveň žádá, aby se 1. března začaly dětí vracet do škol.

„Především jsme se snažili, aby postup všech hejtmanů byl jednotný, protože nechceme vystavit některé kraje, které jsou na tom opravdu špatně, tomu, aby musely jet v jiném režimu,“ uvedl jihočeský hejtman a šéf Asociace krajů Martin Kuba.

Také zmínil, že je pro občany důležité, aby se celá republika chovala v jednotném režimu.

„Neustále se snažíme dobrat jednotného postupu hejtmanů, protože situace v některých krajích je velmi složitá, pro některé hejtmany je nouzový stav jedinou možností, jak udržet všechna opatření ve vymahatelném chodu,“ doplnil.

Babišova vláda poté na jejich žádost prodloužila nouzový stav do 28. února.

„Mám pro občany dobrou zprávu. Vláda na základě jednání s hejtmany vyhlásila od pondělí stav nouze. Situace není dobrá, v Česku se rozšiřuje britská mutace,“ uvedl premiér.

Většina opatření se ale nezmění.

Nově se od pondělí rozšíří úřední hodiny na úřadech, aby se netvořily fronty. Upraví se i provoz knihoven.

Na středních školách a konzervatořích studenti také nově mohou vykonávat opravné komisionální zkoušky.

Hejtmani také chtějí, aby je vláda informovala, jak uvolní pravidla v obchodech a službách.

Zákaz nočního vycházení dál platí, o změně plánuje vláda jednat s opozicí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil označil v dopise adresovaném vládě opětovné vyhlášení nouzového stavu hned po nesouhlasu sněmovny za protiústavní. Na to upozornili i někteří právníci. (pel)

Babišovi chybí hlasy KSČM pro prodloužení stavu nouze. Dohodu s opozicí překazilo SPD

Sněmovna odmítla prodloužit nouzový stav, ten tak skončí v neděli