Vládní návrh pro prodloužení nouzového stavu odhlasovalo 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. Celá opozice návrh nepodpořila.

Nouzový stav skončí v neděli 14. února. Opozice totiž vládní návrh na prodloužení nouzového stavu nepodpořila. Protiepidemická opatření tak budou od pondělí vznikat na úrovni krajů.

Menšinová vláda premiéra Babiše žádala o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Poslanec opoziční KDU-ČSL přišel s návrhem nouzový stav prodloužit alespoň o čtrnáct dnů. Ani jeden z návrhů ale opozice nepodpořila.

Pro návrh o prodloužení nouzového stavu bylo 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD. K přijetí bylo potřeba nejméně 54 hlasů. Celá opozice vládní žádost nepodpořila.

Na nouzový stav se váže většina vládních protiepidemických opatření. Některé z restrikcí je ale možné vydat i jiným způsobem. Klíčovou roli v přijímání restrikcí mimo nouzový stav má zákon o ochraně veřejného zdraví.

Ministr zdravotnictví Blatný varoval před zhoršením situace. S uvolněním restrikcí bez nouzového stavu se podle něj situace zhorší do dvou týdnu v celé České republice. Zhoršení podle něj dopadne i na nemocnice.

Podle Jakuba Michálka, předsedy pirátských poslanců, je v Česku nouzový stav potřeba. „Ale ne v rukou šílence,“ doplnil.

Vláda se nyní bude zabývat situací, která nastane v České republice po neděli. Opatření se budou muset vyhlásit podle jiných norem než dosud.

Vláda by případně mohla vyhlásit nouzový stav i bez podpory Sněmovny. Takový postup je ale právníky označován za obcházení ústavy.