Zeť ministryně financí Schillerové David Rusňák údajně zbohatl převodem firmy na bezdomovce. (Foto: Redakční koláž)

Zeť ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) David Rusňák měl zbohatnout převodem firmy na bezdomovce. Rusňák, který se prezentuje jako zámožný investor a filantrop, tvrdí, že miliardy získal prodejem své první dopravní firmy Compass DKD Czech. Naopak kupující tvrdí, že Rusňákovi zaplatil jen 250 tisíc.  A Rusňákovi dodavatelé si stěžují, že je okradl o miliony a firmu navíc převedl na bílé koně.

Na podezřelé zbohatnutí Rusňáka upozornily Aktuálně.cz a Hospodářské noviny.

Rusňák je nyní majoritním vlastníkem skupiny DRFG (David Rusňák Family Group) zaměřené na investice do nemovitostí, telekomunikací, finančních služeb a retailu, která také nabízí investiční podílové fondy.

Jeho manželka a Schillerové dcera Petra Rusňáková dříve působila v brněnské komunální politice za hnutí ANO, kterému před lety Rusňák posílal sponzorské dary.

„Po příchodu ekonomické krize v roce 2009 jsem celou firmu Compass DKD prodal. Tak jsem vydělal svých prvních několik milionů,“ řekl David Rusňák, šéf investiční skupiny DRFG v roce 2016 Hospodářským novinám.

Jak servery dále připomněly, šéfkou dozorčí rady DRFG tehdy byla právě Schillerová dcera Petra, kterou si Rusňák vzal v roce 2013.

Nyní ovšem Aktuálně.cz a Hospodářské noviny odhalily, že všechno bylo možná trochu jinak.

Nový majitel Rusňákovy firmy Miroslav Marčík, která dle Rusňáka měla předtím obrat čtvrt miliardy, měl za podnik ve skutečnosti zaplatit v hotovosti jen 250 tisíc.

Jen tři měsíce nato skončila Compass DKD napsaná na bezdomovce a s dluhy minimálně 47 milionů korun, které navíc dodnes nejsou zaplacené.

Přestože Rusňák tvrdí, že provozoval přepravní firmu, ve skutečnosti podle zjištění redaktorů za přepravu zboží vybíral peníze od zahraničních partnerů. Samotný transport pak objednával u jiných firem z celého Česka a Slovenska, kterým ale nezaplatil. A stejně ani neuhradil pronájem 15 kamionů.

Aktuálně.cz a Hospodářské noviny navíc upozornily, že není dohledatelné, co se s penězi stalo, protože účetnictví se ztratilo a v obchodním rejstříku dodnes protizákonně chybí i účetní závěrky za roky 2008 a 2009, v nichž Rusňák mnoho dlužných faktur nezaplatil.

Na konci roku 2010 Compass DKD spadla do insolvence. Tehdy ji už dle obchodního rejstříku nevlastnil ani Marčík, ale bezdomovec Petr Švach, který ani nevěděl, že je jejím jednatelem.

Marčík odmítl komentovat, jestli sehrál roli bílého koně.

Rusňák jakékoliv obvinění z podvodu a spekulace o účelovém převodu popřel. (pel)