Iniciativa Chcípl pes udělá z hospod politické buňky, aby se mohly otevřít. (Ilustrační foto)

Naštvaní provozovatelé z gastro segmentu hledají způsob, jak obejít vládní nařízení a znovu otevřít restaurace. Založí politické hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES. Každá z provozoven, která se zapojí, bude stranickou buňkou, ve které také mohou být vedena politická jednání.

„Jediní, kdo má ze zákona ze všeho výjimku jsou politická hnutí nebo organizace. Jejich činnost není nijak omezena a vládní proti pandemická opatření se na poltické organizace a jejich členy nevztahují. Proto na politický útok odpovídáme politickou obranou a zakládáme hnutí Otevřeme Česko – Chcípl Pes,“ uvedlo hnutí v prohlášení na webu.

Zapojit se mohou restaurace, hotely a další provozy.

Ve volbách hnutí kandidovat neplánuje. Primárním cílem je podle iniciátorů otevřít Česko.

Jeden ze zakladatelů iniciativy a majitel rebelujícího pivovaru Malý Janek Jiří Janeček uvedl, že každá otevřená restaurace se stane základnou hnutí, agitačním místem, kde budou denně probíhat jednání s novými i stálými členy a podporovateli.

Iniciativa také připomněla, že vláda kvůli jejich aktivity změnila zákon, který jí umožňuje pokutovat provozovny až do výše 3 miliónů. Zákon prošel sněmovnou a po zamítnutí v Senátu čeká na druhé hlasování u poslanců.

Podle zástupců Chcípl PES vláda dlouhodobě ztrácí důvěru občanů a po fiasku se zahájením očkování jí věří už málokdo. Upozorňují navíc, že jsou izolováni studenti a děti, kteří se stejně nemůžou očkovat, protože vakcína je od 16 let.

„Vláda likviduje malé živnostníky a podnikatele na úkor nadnárodních korporací. Vláda zcela nesmyslně rozhazuje naše peníze na různé covid-19 programy, které zavádí dle křiku toho či onoho odvětví. Vždy však nedostatečně a s velkým zpožděním,“ napsalo hnutí.

Výsledek je prý diskriminační, neefektivní, nesrozumitelný a pro řadu lidí i likvidační systém vytvořený vládou Andreje Babiše.

„Všichni jsme svědky toho, jak v ČR se pomalu rozjíždí daleko větší a škodlivější epidemie a tou je epidemie chudoby, nezaměstnanosti, nevzdělanosti a všude přítomných krachujících firem. Izolovaní lidé bez práce a bez naděje propadají stále více totální frustraci s fatálními následky,“ varovala iniciativa.

Hamáček: Politická jednání výjimku nemají

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se však na politická jednání výjimka z vládních opatření nevztahuje.

„Porušování proticovidových opatření v přímém přenosu. Jednání politické strany není výkonem zaměstnání, podnikání či povinnosti zastupitele nebo ústavního činitele. Je to vědomé ignorování nebo hloupost? Nevím, co je horší,“ napsal ministr na Twitteru. (pel)

„Pandemie chudoby“: Lidé v Praze protestovali proti vládním epidemickým opatřením