Česko zaostává v rychlosti očkování. Patří mezi nejhorší země Evropy, ale i světa.

Česko s očkováním za ostatními zeměmi zaspalo. Zatímco Velká Británie a Izrael mají naočkovány okolo 2 milionů lidí, v Česku to je pouze zlomek obyvatel. Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu informoval, že proti covidu-19 bylo v Česku dosud naočkováno zatím asi jen 40 tisíc lidí. ČR tak patří mezi nejhorší země Evropy, ale i světa.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Očkovací látky, jejichž nákup jménem členských zemí dojednala Evropská komise, jsou členským státům rozdělovány poměrným systémem dle počtu obyvatel.

Jak zmínily Novinky.cz, nejrychleji se očkování zhostili v Izraeli, kde již vakcínu dostalo 20 lidí ze 100. Desetinu obyvatel již naočkovaly Spojené arabské emiráty a 6 procent lidí ze 100 již obdrželo vakcínu v Bahrajnu.

V Evropě jsou v čele Velká Británie a Dánsko. Zatímco Dánsko již na každých 100 občanů naočkovalo dva lidi, v ČR je tento poměr 0,2, tedy desetkrát menší.

Podle srovnání Novinek si Česko dobře nevede ani při srovnání se sousedními státy. Na Slovensku je poměr naočkovaných na 100 osob 0,48, v Rakousku 0,44, v Polsku 0,53 a v Německu 0,74.

Rezervační systém na očkování proti covidu-19 bude spuštěn 15. ledna, ale jen pro seniory nad 80 let. Od února se pak budou moci na vakcinaci objednávat všichni občané Česka. Systém však automaticky upřednostní jedince, kteří patří do rizikových skupin.

Do očkování se zapojí ambulantní specialisté, zubaři i někteří praktičtí lékaři.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že pokud se do Česka podaří dostat dostatečné množství vakcíny, mohlo by se očkovat až 100 tisíc lidí denně.

Do Česka dnes dorazila se zpožděním zásilka prvních dávek vakcíny společnosti Moderna. Celkem 8 400 dávek zamíří do domovů pro seniory v Moravskoslezském kraji, kde by mělo očkování Modernou odstartovat ve čtvrtek. Původně přitom měla ČR dostat 20 tisíc dávek.

Evropská unie přitom s vakcinací proti koronaviru značně zaostává za zbytkem světa i Evropy.

Za propadák s vakcinací může německá kancléřka Angela Merkelová, díky jejímuž nátlaku země v létě přerušila rozběhnuté vyjednávání o vakcínách a nákup se z jednotlivých států přenesl na Evropskou unii. Merkelová tak prý chtěla zabránit „očkovacímu nacionalismu“.

V EU jsou zatím schválené jen 2 očkovací látky. Oproti vakcínám od společností Pfizer/BioNTech se ty od Moderny nemusejí skladovat mínus v 70 °C, ale stačí je uskladňovat při teplotě mínus 18 °C. Po rozmrazení navíc vydrží v běžné lednici ještě 30 dní.

Na vakcínu AstraZeneca, která se také může skladovat běžně v lednici, si EU bude muset počkat. Povolení by mohlo být do konce ledna.

Evropská komise by tento týden také mohla uzavřít první fázi jednání o nákupu vakcíny proti covidu-19 od francouzské společnosti Valneva.

Brusel také usiluje o dokončení kontraktu s americkým výrobcem Novavax. (pel)

Vakcíny Moderna mají zpoždění: Místo 20 tisíc dávek přijde do ČR jen 8 tisíc, navíc o den později

EU nezvládla centrální nákup vakcín. Izrael už naočkoval 1 milion lidí. ČR jen pár tisícovek

Rezervační systém na očkování proti covidu-19 upřednostní vybrané skupiny