Rok 2020 byl na dřevařském trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno ve znamení přechodu na elektronický způsob obchodování.

Rok 2020 byl na dřevařském trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKB) ve znamení klíčové inovace – přechodu na elektronický způsob obchodování. Elektronický trh burza spustila v červenci a od té doby se zde pravidelně obchoduje. Za první půlrok bylo na tomto trhu prodáno přes 11 tisíc kubických metrů dříví v hodnotě 22 milionů korun.

„K obchodování na nově otevřeném elektronickém trhu se registrovala už více než stovka odběratelů. Nabídku dříví tvoří produkce státního podniku Lesy České republiky, v závěru roku jsme ale zaznamenali zájem a registraci dalších dodavatelů. Za šest měsíců se zde uskutečnilo 252 aukcí, z toho 47 skončilo uzavřením obchodu. Vše zkrátka běží, jak má, start elektronického dřevařského trhu proběhl úspěšně,“ potvrdil ředitel obchodního úseku ČMKB Tomáš Vlček.

Na Dřevařské burze se v roce 2020 obchodovaly sortimenty dříví II., III. a V. jakostní třídy, jejich podíl na kontraktaci se ale měnil.

V červenci připadal hlavní objem na vlákninové dříví, od srpna ale výrazně vzrostl podíl jehličnaté a listnaté kulatiny.

V listopadu přibyly obchody s dřívím II. jakostní třídy, konkrétně modřínové výřezy pro výrobu loupané dýhy za ceny 5 až 6 tisíc korun za kubický metr.

„Určitě zajímavá jsou data o smrkové kulatině pro pilařské zpracování. Listopadový kontrakt na její dodávku za cenu 1600 Kč/m3 a prosincový kontrakt za 1860 Kč/m3 dává tušit, že o kvalitní smrkovou kulatinu začíná být znovu zájem,“ upřesnil Vlček.

Nejobchodovanějším produktem byla v loňském roce smrková kulatina, která se na celkové bilanci podílela 50 procenty, modřínová kulatina měla podíl 23 procent.

Váha vlákninového dříví na ročním objemu činila 15 procent, podíl dubové kulatiny byl pětiprocentní, zbytek tvořily různé sortimenty listnaté kulatiny (jasan, topol, akát a ořech).

„Rok 2021 by měl být pro Dřevařskou burzu neméně ambiciózní. Předpokládáme zapojení dalších zpracovatelů, obchodníků a vlastníků lesů. Trh projde inovací v souvislosti s rozšířením o další dřevařské komodity, resp. způsoby obchodování. V důsledku toho očekáváme nárůst kontraktace na stovky tisíc m3,“ uzavřel Tomáš Vlček. (pel)