Bitcoin se po rekordním růstu v minulém týdnu výrazně propadl. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Bitcoin se po rekordním růstu výrazně propadl. Z více než 41 tisíc dolarů (asi 884 tisíc korun), kde byla na konci minulého týdne, se dostala až na 32 tisíc dolarů (asi 696 tisíc korun). Za pouhých 24 hodin tak klesl kurz o více než 8 tisíc dolarů, což odpovídá asi 172 tisícům korun. 

Kurz přitom klesá i u dalších kryptoměn.

Velká Británie v té souvislosti varovala před úplným krachem měny. Lidi, kteří do virtuální měny investují, upozornili na výrazné ztráty a také na možnost, že mohou přijít i o všechno.

Nejznámější digitální měna bitcoin byla vytvořena v roce 2008 jako alternativa k měnám kontrolovaným vládami a bankami. Hodnota bitcoinu je značně nestabilní.

V uplynulých dvou letech zaznamenaly kurzy velké výkyvy. Ještě na začátku roku 2020 byl kurz jen 7 180 dolarů (155 tisíc korun).

Nejmasivnější růst zaznamenal bitcoin v minulosti na konci roku 2017, kdy se hodnota vyšplhala až nad hranici 20 tisíc dolarů (430 tisíc korun).

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují i orgány EU. Evropský bankovní úřad varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)

Bitcoin překonal další rekord: Jedna virtuální mince se prodávala za téměř 730 tisíc Kč