Ministerstvo financí nakonec odpustí studentům daň z příjmu za pomoc v nemocnicích během pandemie koronaviru. (Ilustrační foto)

Ministerstvo financí nakonec odpustí medikům daň z odměny za práci v nemocnicích či sociálních službách, kam je naverboval stát kvůli pandemie koronaviru. Původně měli medici daň platit, ale ministryně financí Alena Schillerová (ANO) po kritice využije své mimořádné pravomoci plošného odpuštění daňové povinnosti všem studentům, kterým byla v rámci nouzového stavu uložena pracovní povinnost v zařízeních sociálních a zdravotních služeb.

Resort o tom informoval na webu.

„Předložím generální pardon ministryně financí na daň z příjmů pracujícím medikům. Chci ukončit debaty vyvolané nesprávným postupem části krajů. Pardon bude účinný zpětně a také na případné nové daňové povinnosti,“ napsala Schillerová na Twitter.

Úřad tak reaguje na nesprávný postup některých krajů, které tyto peněžní náhrady administrují.

Přesto, že v souladu se zákonem a veřejně známým stanoviskem Generálního finančního ředitelství bylo vždy nutné zálohy na daň z příjmů za tyto studenty odvést, některé kraje tak bohužel nepostupovaly a tím došlo k nežádoucím nejistotám a nepřiměřenému administrativnímu zatížení studentů.

„Příjmy za vykonanou práci vždy podléhají dani z příjmu a Ministerstvo financí nikdy netvrdilo, že by tomu mělo být jinak. Zároveň ale platí, že studenti by díky slevě na poplatníka a slevě na studenta fakticky žádnou daň nezaplatili a současná situace je pro ně tak zbytečný stres. Bohužel některé orgány veřejné moci si zákon vyložily po svém a nesplnily základní povinnosti, které podle zákona měly,“ řekla Schillerová.

Generální pardon ministryně financí se týká daně z příjmů, nikoliv sociálního a zdravotního pojistného, které je příjmem spravovaným ČSSZ a zdravotními pojišťovnami a ministerstvo financí není k jejich odpuštění kompetentní. (pel)