Brexit byl dokončen. Velká Británie se definitivně odstřihla od Evropské unie. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Brexit byl dokončen. Velká Británie se definitivně odstřihla od Evropské unie. Dohodu podepsali šéfové EU a schválili ji poslanci britského parlamentu. Spojené království sice vystoupilo z EU již letos na konci ledna. Do konce roku 2020 však země v přechodném období musí dodržovat pravidla EU.

Na Štědrý den se Británie s Evropskou komisí dohodly na podobě budoucích vztahů po 1. lednu 2021.

Poslanci britské Dolní sněmovny ve středu ve druhém čtení jasnou většinou schválili dohodu s Evropskou unií o pobrexitových vztazích. Podpořilo ji 521 členů sněmovny. Proti bylo 73 zákonodárců.

Dokument ještě musí schválit Sněmovna lordů a podepsat královna Alžběta II.

Už ve středu dopoledne podepsali dohodu v Bruselu předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel.

Následně dokument v Londýně podepsal i britský premiér Boris Johnson.

Dohoda o pobrexitových vztazích má 1240 stran hlavního textu a dalších 800 stran příloh. Mimo jiné umožní obchodovat mezi Británií a EU bez plošných cel.

Evropský parlament zatím dohodu neschválil. Hlasovat o ní bude až po Novém roce.

Dohoda bude od 1. ledna platit jen provizorně. Tuto možnost už v pondělí schválili zástupci sedmadvaceti členských zemí EU.

Premiér Johnson dohodu označil za jednu „z největších dohod o volném obchodu na světě“. Ocenil krátkou dobu, za jakou byla jeho vláda schopna podmínky budoucích vztahů s EU vyjednat.

Labouristický vůdce Keir Starmer dohodu vyjednanou Johnsonem označil za slabou a nedokonalou. Avšak s tím, že je to „jediná dohoda, kterou máme“.

Bývalá britská konzervativní premiérka Theresa Mayová kritizovala, že Británie nebude mít od pátku přístup do schengenského informačního systému. (sfr)