Parlamentní volby v roce 2021 budou stát poplatníky v Česku téměř 700 milionů korun.

Daňoví poplatníci poskytnou v roce 2021 téměř 700 milionů korun na uspořádání voleb do Poslanecké sněmovny. Dalších celkem 670 milionů Kč odvedou politickým stranám na úhradu jejich volebních nákladů. Vyplynulo to ze zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Vedle uvedené částky dostanou politické strany v příštím roce ještě v souhrnu 590 milionů korun jako „příspěvek na činnost“.

Na zajištění voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce, je ve státním rozpočtu vyčleněna částka 697,4 milionu Kč. Budou tak dražší, než loňské volby do Evropského parlamentu, jež státní rozpočet ČR (a tedy tuzemské daňové poplatníky) vyšly na 641 milionů korun.

Stát vyplácí stranám za každého poslance nebo senátora 900 tisíc korun ročně. Za každého krajského zastupitele nebo zastupitele hlavního města Prahy pak stranám posílá 250 tisíc korun.

Strany, které získaly ve sněmovních volbách přes tři procenta hlasů, mají vedle toho nárok na roční dotaci od šesti do deseti milionů korun podle volebního zisku.

Na letošní rok, ve kterém se konaly volby do krajských zastupitelstev a třetina Senátu, šlo ze státního rozpočtu 807 milionů korun.

Za rok 2019 vyplatil stát na příspěvcích politickým stranám a hnutím přes 624 milionů korun. (sfr)