Evropský parlament schválil rozpočet Evropské unie na roky 2021 až 2028. (Ilustrační foto)

Evropský parlament schválil rozpočet Evropské unie na příštích sedm let poté, co lídři členských zemí minulý týden odblokovali patovou situaci. Ta nastala kvůli tomu, že Maďarsko a Polsko zablokovaly v listopadu rozpočet z důvodu vynucování pravidel právního státu, kterým Brusel podmiňuje čerpání peněz. Unie se tak definitivně vyhne hrozícímu rozpočtovému provizoriu.

Europoslanci podpořili také nařízení podmiňující čerpání peněz dodržováním principu právního státu, kvůli němuž právě rozpočet a s ním spojený krizový fond blokovalo Maďarsko s Polskem.

Šéfové států a vlád se domluvili na kompromisních pravidlech, za nichž bude čerpání unijních peněz podmíněno dodržováním nezávislosti justice.

Nová podmínka se týká jak sedmiletého rozpočtu ve výši 1,1 bilionů eur (29 bilionů korun), tak i fondu obnovy po koronavirové pandemii, který čítá 750 miliard eur (19,8 bilionů korun).

Zatímco z rozpočtu budou moci členské země začít čerpat hned od ledna, fond obnovy bude k dispozici až po schválení využití nových daní a poplatků jako příjmů unijní kasy.

Aby bylo čerpání unijních peněz závislé na dodržování principů právního státu, se dohodli zástupci členských zemí a Evropského parlamentu. Vyplácení peněz by dle jejich rozhodnutí mělo být provázané s respektováním demokratických zásad, jako je nezávislost soudů nebo svoboda slova.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace.