Předseda ČSSD Hamáček pohrozil premiérovi Babišovi odchodem z vlády. Předseda vlády mu vzkázal, že pokud má sociální demokracie se svou účastí ve vládě problém, ať klidně odejde.

Předseda ČSSD Jan Hamáček pohrozil odchodem z vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Sociální demokracie hodlá zůstat ve vládě do konce nouzového stavu a pak se prý rozhodne, jak bude postupovat dál. Hamáčkovi vadí hlavně spor ohledně daňového balíčku. Babiš mu vzkázal, že pokud má ČSSD se svou účastí ve vládě problém, ať klidně odejde.

„Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, protože pokládat tu vládu v současné situaci považuju za nezodpovědné. Pak se poradíme co dál,“ uvedl Hamáček v České televizi.

Premiér Andrej Babiš na to reagoval slovy, že hnutí ANO se odchodu sociálních demokratů nebrání a že nouzový stav zvládne i bez jejich účasti ve vládě.

Doplnil dále, že vztahům ve vládě by naopak prospělo, kdyby někteří členové ČSSD „konečně přestali s vyvoláváním neustálých konfliktů”.

Spor ve vládě vypukl před několika týdny kvůli návrhu o zrušení superhrubé mzdy a s tím souvisejícím snížení daně z příjmu. Zatímco Babiš navrhoval zdanit hrubou mzdu sazbou 15 procent a 23 procent, šéf ČSSD Hamáček požadoval sazby 19 a 23 procent.

Sněmovnou nakonec 20. listopadu prošel návrh daňového balíčku předložený premiérem Andrejem Babišem. Poslanci tak schválili zrušení superhrubé mzdy, nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a také změnu výše základní slevy na poplatníka na 34 125 korun.

Premiér Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou (ANO) se snažili později přesvědčit senátory, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmuli zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Senát však tento týden návrh vrátil Sněmovně se změnou, aby se sleva na poplatníka zvýšila v příštím roce „jen“ na 27 840 korun a na 30 840 korun v roce 2022.

Původní návrh schválený Poslaneckou sněmovnou by i s dalšími daňovými změnami snížil příjmy veřejných rozpočtů o 134 miliard korun ročně. Senátem přijaté úpravy mají podle ministryně Schillerové znamenat výpadek rozpočtových příjmů ve výši necelých 100 miliard korun v příštím roce.

A komplikace nastaly i při schvalování státního rozpočtu na rok 2021. Vládní návrh nepodpořila v listopadu ve sněmovním rozpočtovém výboru koaliční ČSSD ani KSČM, na jejichž podpoře menšinová vláda závisí. Pro hlasovali jen zástupci Babišova hnutí ANO.

Sociální demokracie nyní tvrdí, že rozpočet podpoří. Klíčové tak bude, jak se rozhodnou komunisté. Ti svůj souhlas podmiňují snížením výdajů obrany o 10 miliard. Kromě toho požadují třeba navýšit rozpočet sociálních služeb o 1,2 miliardy korun.

Seškrtání výdajů obrany však odmítli už dříve premiér Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Babiš dnes v rozhovoru pro deník Právo znovu zopakoval, že nepřistoupí na to, aby vláda sebrala armádě peníze.

Pro příští rok Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu se schodkem 320 miliard korun. Zatímco výdaje mají dosáhnout 1,807 bilionu korun, příjmy by měly včetně peněz z EU činit 1,487 bilionu korun.

Sněmovna bude definitivně státní rozpočet schvalovat příští týden. (pel)