Restaurace a hospody v Česku budou muset opět zavřít.

Restaurace a hospody v Česku budou muset opět zavřít. Ministr Blatný kvůli zhoršování epidemické situace v zemi navrhne přechod Česka do 4. stupně PES. Důsledkem bude opětovné uzavření běžného provozu restaurací nebo také obnovení zákazu nočního vycházení.

Ministerstvo zdravotnictví navrhne v pondělí vládě přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Oznámil to ministr Jan Blatný (ANO).

Zpřísní se tím protiepidemická opatření v zemi. Mělo by k tomu dojít pravděpodobně od druhé poloviny nebo konce příštího týdne.

Restaurace jsou podle ministra místem, kde se lidé setkávají s vyšším počtem lidí, jsou tam desítky minut, konzumují jídlo a pijí alkohol. Důvody jsou tak podle Blatného epidemiologické, protože tam nejde nosit roušky a chovat se zcela zodpovědně.

Znovu se uzavřou vnitřní sportoviště, muzea nebo památky, knihovny budou vydávat přes okénko. Zavřou se také hotely pro turisty, restauracím zůstanou jen výdejová okénka.

Rizikové skóre od víkendu ukazuje hodnotu 64, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Od středy navíc roste počet nově zjištěných případů nemoci covid-19 v ČR.

„Pokud by došlo k progresivnímu zhoršení a ohrožení kapacit českého zdravotnického systému, potom budeme muset postupovat razantněji,“ konstatoval Blatný.

Pokud vláda návrh ministerstva přijme, opatření budou odpovídat čtvrtému stupni. Tentokrát by však restrikce měly být mírnější vůči obchodům a službám. Obchody by měly zůstat otevřené s tím, že bude omezen počet zákazníků.

„Omezení obchodů nebude dáno sortimentem, ale bude dáno pouze množstvím osob na metry čtvrteční,“ vysvětlil Blatný.

Chce tak zohlednit požadavek poslanců, kteří kritizovali, že malé obchody byly znevýhodněné proti velkým supermarketům.

Nové regulace plynoucí ze 4. stupně PES by dopadly i na vánoční a novoroční oslavy, kdy by se mohlo setkat uvnitř nejvýše šest osob a venku dvacet lidí.

Nastolen by byl také zákaz vycházení a to mezi 23:00 a 5:00 ráno.

Ve školách by měla pokračovat prezenční výuka žáků prvního stupně a rotační výuka druhého stupně. Střední a vysoké školy budou s výjimkami učit na dálku.

Už ve čtvrtek bylo oznámeno, že vláda zváží prodloužení vánočních prázdnin už od 19. prosince.

Pro zavřené provozovny, především restaurace, zvažuje Blatný zavést lepší systém kompenzací. Jednal o tom už s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO). (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Koronavirus v ČR na pochodu: Za den přibylo téměř 6 tisíc nakažených. Blatný má obavy » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí