Uhlí se v Česku bude využívat jen do roku 2038. (ilustrační foto)

Uhlí se v Česku bude spalovat ještě 18 let. Od roku 2038 by mělo být energetické využívání uhlí v Česku zakázáno, navrhla tzv. „uhelná komise“. Definitivní rozhodnutí učiní vláda ČR. Uhelná komise uvažovala také o dřívějším termínu konce uhlí v Česku od roku 2033, ale také o pozdějším termínu roku 2043.

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) označil rozhodnutí komise označil za kompromis. Konečné slovo bude mít vláda, které komise rok 2038 podle Havlíčka navrhne ještě letos.

Havlíček informoval, že celkem bylo vypracováno 42 variant s pěti různými scénáři, které se vyhodnocovaly s ohledem na energetickou soběstačnost a spolehlivost, úsporu oxidu uhličitého i výši investic.

Do nových zdrojů se podle něj bude do roku 2050 investovat celkem 355 miliard korun. Půjde o investice do nových zdrojů spojené s tím, že „budeme dekarbonizovat a ustupovat od uhlí“, upřesnil.

Komise také schválila, že podmínkami uhelného útlumu má být včasná náhrada uhelných zdrojů jinými zdroji a zajištění energetické bezpečnosti České republiky.

Zmínila také dostavbu nových jaderných zdrojů nebo úspěšnou transformaci teplárenství.

Vláda by měla minimálně každých pět let provádět přezkum rozhodnutí v závislosti na vnějších faktorech.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který je také členem komise, údajně podporoval dřívější termín konce uhlí.

„Uhelná komise“ byla vytvořena v roce 2019. Komise je poradním orgánem vlády. Komisi předsedají ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s ministrem Brabcem. Členy komise jsou například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, odborář Rostislav Palička nebo šéf Greenpeace ČR Jan Rovenský. (sfr)