Nezaměstnanost v Česku vzrostla v listopadu na 3,8 procenta. K dispozici je více volných míst, než kolik je nezaměstnaných. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku vzrostla v listopadu na 3,8 procenta. V zemi je však k dispozici více volných míst, než kolik činí oficiální počet evidovaných nezaměstnaných. Bez práce bylo v ČR přes 274.500 lidí, což je za listopad nejvíce od roku 2016. V listopadu však vzrostlo i množství volných míst na téměř 318 tisíc. 

Nezaměstnanost v listopadu mírně vzrostla po říjnovém poklesu na 3,7 procenta. Údaje oznámil Úřad práce ČR.

Zaměstnavatelé nejvíce hledají technické a dělnické profese a dlouhodobě kvalifikované řemeslníky.

Nezaměstnanost začala růst i vlivem koronavirové pandemie, která v Česku propukla během března.

V dubnu nezaměstnanost stoupla na 3,4 procenta. Od července do září se držela na 3,8 procenta.

„V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací, především v zemědělství a lesnictví, pravděpodobně vzroste. Celkový vývoj bude záviset také na situaci kolem koronaviru,“ komentoval vývoj nezaměstnanosti generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon..

„Práce je hlavně v průmyslu, nezaměstnanost se snížila v regionech s průmyslovými zónami,“ oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ANO).

Podle ní „drží nezaměstnanost na uzdě“ vládní program Antivirus.

Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci listopadu v okresech Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Pelhřimov (1,9 %).

Nejvyšší nezaměstnanost je na Karvinsku (7,9 procenta).

Z krajů měl v Česku nejnižší nezaměstnanost v listopadu Pardubický kraj s 2,6 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost je Moravskoslezském kraji (5,3 procenta). (sfr)