Žadatelé o dotace či veřejnou podporu z řad firem zřejmě budou muset uvádět údaje o svých skutečných majitelích. Poslanci zamítli návrh senátorů na úpravu zákona o praní špinavých peněz. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Při žádostech o dotace či veřejnou zakázku v Česku budou muset firmy uvádět skutečného vlastníka. Údaje ale nebudou muset ověřovat úřady. Rozhodla o tom sněmovna, když odmítla úpravy Senátu v rámci novely zákona proti praní špinavých peněz.

Informoval o tom server iDnes.cz.

ANO+ČSSD+KSČM ve sněmovně přehlasovala naše návrhy ohledně ověřování skutečných majitelů u dotací a zakázek. V tuto chvíli mají úředníci krytí, když dávají dotace společnostem, které uvádějí v evidenci skutečných majitelů nepravdu,“ napsal senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti), který se spolu s Tomášem Goláněm z klubu hnutí Senátor 21 a Miroslavou Němcovou z ODS snažili prosadit ověřování skutečných majitelů. 

Pro takovou úpravu zákona ale nehlasovali poslanci z vládní koalice ANO a ČSSD spolu s KSČM, která menšinový kabinet toleruje.

Novela má umožnit poskytovatelům dotace nebo veřejné podpory zjistit majitele firmy buď z evidence skutečných majitelů, nebo si ji v případě zahraničního vlastníka nechají doložit.

V případě, že nepůjde skutečné majitele identifikovat, peníze by neměly být subjektu poskytnuty. (pel)