Ministerstvo obrany a firma Glomex podepsaly smlouvu na pořízení osobních terénních automobilů za 1 miliardu korun. Nahradí zastaralé vozy UAZ a Land Rover. (Foto: Ministerstvo obrany)

Ministerstvo obrany nakoupí nová terénní vozidla Toyota Hilux za 1 miliardu. Resort od české společnosti Glomex MS dohromady pořídí až 1 200 nových automobilů, které nahradí zastaralá a dosluhující vozy UAZ a Land Rover.

Resort o tom informoval na webu.

„Konečně se nám podařilo splatit dlouholetý dluh vůči vojákům. Rámcová smlouva má platnost do roku 2024, ale není na co čekat a hned v příštích dvou letech chceme objednat 800 nových vozidel,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Konkrétně bude resort obrany moci prostřednictvím rámcové dohody pořídit celkem až 1 200 zabezpečovacích vozidel kategorie VN1-G (pick-up), která budou určena k přepravě pěti osob s materiálem na pozemních komunikacích i v terénu.

„V případě, že vše půjde podle plánu, první Toyoty dostanou vojáci ve druhé polovině příštího roku,“ upřesnil Lubor Koudelka, náměstek ministra obrany pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic.

Armáda nyní používá univerzální vozidla, která si odsloužila svoje a svůj účel splnila.

Osobní terénní automobil UAZ 469 je původně ruské výroby, ale později se vyráběl i v Československu. Armáda jej používá od roku 1974.

V 90. letech začala být vozidla UAZ nahrazována vozy Land Rover Defender, které však už také dosluhují.

Původně měla Armáda ČR přistoupit k náhradě dnes používaných osobních terénních automobilů (OTA) za modernější vozidla již v letech 2018 až 2019.

Firma Glomex MS podala ve výběrovém řízení ekonomicky nejvýhodnější nabídku, kdy cena za jedno vozidlo činí 893 tisíc korun s DPH (včetně servisních služeb na 24 měsíců a souprav dílů pro údržbu a opravy), a splnila všechny požadované technické i zákonné parametry.

Ministerstvo obrany vybíralo z 10 nabídek na 4 typy vozidel. (pel)

Premiér Babiš podmínky komunistů smetl ze stolu: Škrty v rozpočtu obrany znovu zavrhl

Koaliční ČSSD ani KSČM smetly do koše vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021