Letošní schodek státního rozpočtu je podle premiéra Babiše aktuálně 305 miliard korun.

Státní rozpočet České republiky je letos zatím ve schodku 305 miliard korun. Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání se senátory. Hospodaření státu je tak podle něj v lepší kondici, než se plánovalo. 

„Je menší inkaso příjmů, logicky větší výdaje. Ale ten rozpočet se vyvíjí lépe, než byl schválen. Uvidíme, jak dopadne celý rok,“ řekl premiér.

V říjnu se deficit státního rozpočtu prohloubil o 21,3 miliardy korun na 274 miliardy korun. Data o vývoji rozpočtu ke konci listopadu zveřejní ministerstvo financí v úterý 1. prosince.

Původně byl letos schválen rozpočet se schodkem 40 miliard korun, stejně jako v předchozím roce. Ten pak sněmovna kvůli koronavirové pandemii zrychleně zvýšila na 500 miliard korun.

Pro příští rok Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu ČR se schodkem 320 miliard korun. Návrh nepočítá se zrušením superhrubé mzdy, které prošlo minulý týden sněmovnou.

Schválený daňový balíček obsahuje ještě nové sazby na daň z příjmu činící 15 a 23 procent a změnu výše základní slevy na poplatníka.

Babiš a Schillerová nyní požadují po Senátu, aby ze schváleného daňového balíčku vyjmul zvýšení slevy na poplatníka a vrátil zákon zpátky poslancům.

Obě opatření společně by znamenala pro veřejné rozpočty výpadek ve výši 130 miliard korun. Obce a kraje přijdou kvůli schválenému daňovému balíčku dohromady o 44 miliard korun, oznámilo Sdružení místních samospráv.

Vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021 nepodpořila dnes ve sněmovním rozpočtovém výboru koaliční ČSSD ani KSČM, na jejichž podpoře menšinová vláda závisí. Pro hlasovali jen zástupci Babišova hnutí ANO.

Definitivně budou poslanci schvalovat státní rozpočet na rok 2021 v prosinci. (pel)

Koaliční ČSSD ani KSČM smetly do koše vládní návrh státního rozpočtu pro rok 2021

Babiš se Schillerovou šli s prosíkem do Senátu. Navrhli kompenzace pro obce 20 miliard

Schodek státního rozpočtu ČR se v říjnu prohloubil už na 274 miliardy korun

ODS navrhne snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Výpadek samospráv chce pokrýt penězi z EU