Senátoři připravují ústavní žalobu. Požadují zrušit uzavření většiny obchodů, které nařídila vláda kvůli zamezení šíření koronaviru. (Ilustrační foto)

Senátoři požadují po Ústavním soudu ČR zrušit uzavření většiny obchodů, které nařídila vláda kvůli zamezení šíření koronaviru. Babišův kabinet prý opatření dostatečně nepodložil. Návrh ústavní žaloby připravený pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem podepsalo 54 senátorů. Premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka považuje Wagenknecht za likvidátory drobného a středního podnikání. 

„Před hypermarkety fronty, ostatní prodejny zavřené. Doufám, že je pan ministr likvidace drobného a středního podnikání Karel Havlíček a pan premiér Andrej Babiš spokojený,“ napsal Wagenknecht na Twitteru.

Vláda podle něj vydává nařízení, která postrádají logiku.

Ministr Havlíček, jehož vláda před pár dny schválila nový protiepidemický systém PES, nyní navrhuje některé body změnit. Navrhnout chce například zrušení zákazu prodeje v neděli, více zákazníků na provozní plochu v obchodech nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či hendikepované.

„Když hypermarket zapíská, pan ministr Havlíček začne skákat. Je vidět, že lobbing hypermarketů k nelogickým opatřením vlády funguje rychle a efektivně. U drobných a středních podnikatelů změny zatím žádné, o jejich otevření debata nula,“ okomentoval to Wagenknecht.

Dále informoval, že jeho návrh ústavní žaloby na zrušení zákazu maloobchodního prodeje dosud podepsalo 54 senátorů ODS a TOP 09, Starostů, KDU-ČSL a frakce hnutí Senátor 21 a Pirátů.

„Žaloba bude podána, pokud vláda prodlouží opatření zákazu maloobchodu a služeb. Po zavedení pravidel pohybu na prodejně, není důvod nechat některé provozovny uzavřené,“ dodal.

Vláda podle něj dostatečně neodůvodnila, proč se člověk nemůže nakazit na půdě hypermarketů, ale v malém kamenném obchodě naopak ano. V té souvislosti připomněl, že podle údajů ministerstva zdravotnictví se většina lidí nakazí v rodině nebo na pracovišti.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Nově vláda omezila počet lidí v otevřených obchodech na plochu. Jeden člověk pro sebe musí mít 15 metrů čtverečních. To platí ale pouze ve stupních 3 až 5 systému PES. Ve 2. stupni mohou na ploše 15 metrů čtverečních nakupovat 2 lidé, od 1. stupně to jsou pak 4 osoby.

Omezena je i otevírací doba. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 21:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená. Do obchodů mohou vstupovat maximálně 2 lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. (pel)

Vláda omezí počet lidí v obchodech: Hrozí hodinové fronty a panické nákupy, varoval svaz