Obchody musí od středy regulovat počet zákazníků v prodejně, nařídila vláda. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) varoval, že budou vznikat několikahodinové fronty a hrozí panické nákupy. (Ilustrační foto)

Babišova vláda od středy 18. listopadu omezí počet lidí v otevřených obchodech na plochu. Jeden člověk pro sebe bude muset mít 15 metrů čtverečních. Vymezená plocha se týká zákazníků, nepočítá se do ní personál. Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) varoval, že vzroste mobilita lidí, budou vznikat několikahodinové fronty a hrozí panické nákupy.

Informoval o tom Úřad vlády ČR.

„Pokud máme vše spouštět v jednom termínu, mobilita lidí se zvýší a musíme ji tedy někde ubrat. V každém segmentu jsme tedy museli udělat nějaké restrikce, abychom tam pohyb omezili,“ uvedl na ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na tiskové konferenci.

Otevírací doba bude sice nově prodloužena až do 21:00, ale v provozovně bude moci být maximálně 1 zákazník na 15 metrů čtverečních prodejní plochy.

Omezení 15 metrů čtverečních na jednoho člověka má podle modelu uvolňování PES platit od 3. stupně pohotovosti. Ve 2. stupni se počet zákazníků zvyšuje na dva. V prvním, nejlehčím stupni rizika budou moci na 15 metrech čtverečních provozní plochy nakupovat maximálně 4 lidé.

Obchody se snaží rychle přizpůsobit a nalézt nejvhodnější řešení, aby mohly zůstat otevřené a dodržovaly vládní nařízení. Se zavedením opatření totiž počítaly nejdříve od příštího pondělí.

Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) varoval, že vzroste mobilita lidí a hrozí panické nákupy.

„Fakta mluví jasně. Pokud se opravdu zavede limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních plochy, bude to ve špičce znamenat až hodinu dlouhé čekání na vstup do prodejny. Venku a v zimě. To, co naopak potřebujeme, je maximálně urychlit odbavení zákazníků, prodloužit dobu prodeje jako v jiných zemích a soustředit se na hygienickou ochranu zákazníků i zaměstnanců. Namísto toho česká vláda nechá prodejny v neděli uzavřené a zkracuje dobu prodeje v ostatní dny,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

V České republice od 22. října platí zákaz maloobchodního prodeje. Výjimku mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky či květinářství. Obchody mohou mít od pondělí do soboty otevřeno maximálně do 20:00, o nedělích musí být většina prodejen zavřená.

Do obchodů mohou vstupovat maximálně 2 lidé, od ostatních musejí dodržovat dvoumetrový odstup. (pel)