Nouzový stav v ČR bude prodloužen do 12. prosince, schválili poslanci. (Ilustrační foto)

Nouzový stav bude kvůli epidemii koronaviru prodloužen do 12. prosince, rozhodli poslanci. Prošel tak návrh KSČM, pro který hlasovali koaliční poslanci z řad hnutí ANO a ČSSD. Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) původně navrhoval, aby byl stav nouze prodloužen až do 20. prosince. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil už zítra. 

Celodenní schůze začala minutou ticha za oběti koronaviru.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prodloužení nouzového stavu obhajoval. Znovu apeloval na občany, aby dodržovali opatření.

„Očekávám, že budeme i nadále dodržovat všechna opatření a že nebudeme organizovat žádné vánoční večírky a podobné akce,“ řekl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš obvinil Babišův kabinet, že za současnou situaci nese odpovědnost. Kabinet podle něj diskriminuje maloobchodníky a živnostníky.

„Nouzový stav není hračka ministrů pro zohledňování potřeb jejich byznysových kamarádů. Není to bonboniéra, ze které si vláda vybírá, aniž by lidem dokázala zdůvodnit, proč a jaká opatření se jich týkají,” myslí si Bartoš.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) naopak vládní opatření bránil. Otevření malých obchodů by podle něj extrémně zvýšilo počet kontaktů a zvětšilo riziko šíření covid-19. Na výzvy poslanců o změnu systému PES uvedl, že bude doporučovat, aby se protiepidemický systém už neměnil.

„I přes pozitivní signály je nezbytné pokračovat v dodržování opatření. Jen tak bude systém udržitelný. Situace je zranitelná a trendy nejsou stejné ve všech regionech,” prohlásil Blatný.

Na Vánoce by Česko mohlo být podle systému PES na úrovni tři. Ta ale bez nouzového stavu není podle Blatného dosažitelná.

Předseda Starostů Vít Rakušan považuje nouzový stav za krajní nástroj, který se dotýká ústavních práv občanů. Stejně jako Bartoš je přesvědčen, že lidé by si od vlády zasloužili podrobné zhodnocení jednotlivých zavedených opatření.

Také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nediví tomu, že provozovatelé malých obchodů mluví o tom, že jsou diskriminováni třeba vůči velkým obchodním řetězcům. Její strana v žádném případě nepodpoří prodloužení nouzového stavu o celých 30 dnů. Je ochotna uvažovat maximálně o 14 dnech navíc.

Šéf SPD Tomio Okamura upozornil, že se zvyšuje počet lidí v depresích a narůstají také rizika sebevražd. Pokud vláda nepředstaví další ”život ohrožující důvody, nepodpoří jeho hnutí prodloužení stavu ani o den“.

Komunista Zdeněk Ondráček požaduje po vládě, aby jasně vysvětlila, proč když jsou otevřené salóny pro psy a kočky, nemohou být za přísných hygienických podmínek otevřena také holičství a kadeřnictví pro lidi. Nepřímo pak pohrozil i ukončením podpory menšinového kabinetu.

Nouzový stav vyhlásila v Česku kvůli koronavirové pandemii vláda podruhé 5. října.

Na mimořádné schůzi poslanci budou jednat také o zrušení superhrubé mzdy, o nové výši daní z příjmu a o zavedení stravenkového peněžitého paušálu jako alternativy k současným stravenkám. (pel)