Státní dluh má ke konci příštího roku vzrůst na 2,5 bilionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Státní dluh České republiky by se měl ke konci příštího roku vyšplhat až na 2,44 bilionu korun. Oproti letošnímu plánovanému výsledku to je nárůst o 301 miliard korun. Důvodem je navýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun, který odsouhlasila vláda. Na konci roku 2019 dosahoval státní dluh 1,640 bilionu korun. 

Vyplynulo to z podkladů ministerstva financí.

Pro letošní rok se očekává nárůst dluhu na 2,12 bilionu korun.

Konečná výše dluhu bude záviset především na skutečném výsledku hospodaření letošního státního rozpočtu v roce 2020, a tedy na tom, kolik si stát bude potřebovat půjčit.

V říjnu 2020 se schodek státního rozpočtu prohloubil už na 274 miliardy korun.

Pro letošní rok původně schválila sněmovna rozpočet s deficitem 40 miliard korun. Babišova vláda letos už třikrát od začátku koronavirové pandemie navýšila schodek státního rozpočtu ČR – naposledy na 500 miliard korun.

Pro příští rok Babišova vláda schválila návrh státního rozpočtu ČR se schodkem 320 miliard korun. Definitivně budou poslanci schvalovat státní rozpočet na rok 2021 v prosinci.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká hromaděním schodků státního rozpočtu. Financuje se pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (pel)