Policie u Paříže zlikvidovala tábor čítající 2 400 migrantů, kteří se v srpnu usídlili nedaleko sportovního stadionu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Paříž zakročila proti dalšímu táboru migrantů, kteří si rozbalili stany nedaleko sportovního stadionu na pařížském předměstí Saint-Denis. Od srpna tam žilo okolo 2 400 uprchlíků, převážně mladí muži z Afghánistánu, Súdánu, Etiopie nebo Somálska. Celkem 70 přistavených autobusů rozvezlo běžence do 26 ubytovacích středisek. Vyklizení uprchlického tábora odsoudily organizace bojující za lidská práva.

„Tyto tábory jsou nepřijatelné,“ řekl pařížský policejní prefekt Dider Lallement.

Cílem akce podle něj je, aby byli lidé s povolením k pobytu přestěhováni do vyhovujících prostor a ti bez povolení deportováni. Všem uprchlíkům budou před ubytováním provedeny testy na koronavirus.

Přibližně 30 organizací, které běžence brání, vyklizení uprchlického tábora odsoudilo. Zásah policie označily jako „nikdy nekončící a destruktivní cyklus“ nucených evakuací.

Není to přitom první takový případ. Migranti si svévolně staví tábory především v metropoli a v severofrancouzském městě Calais. Francouzská policie proti nim pravidelně zasahuje a běžence přemisťuje. (pel)