Piráti by nyní získali ve volbách do sněmovny 21 procent, se Starosty by hravě předstihli Babišovo ANO, ukázal model Kantar CZ. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Piráti jsou v patách hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, ztrácí už jen 6,5 procenta. A preference rostou i hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Piráti v koalici se STAN, kterou pro volby do parlamentu plánují, by vedoucí hnutí ANO předstihli. 

Ukázal to volební model agentury Kantar CZ pro Českou televizi. 

Oficiální výsledky průzkumu byly zveřejněny v neděli v diskuzním pořadu na ČT Otázky Václava Moravce, pro který se také tradičně zpracovává. Už v sobotu nicméně data omylem předčasně „unikla“ na sociální sítě.

Pokud by se na přelomu října a listopadu konaly volby do sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO se ziskem 27,5 procenta hlasů. Proti poslednímu modelu posílilo o 3 procentní body. Podle autorů výzkumu to ukazuje na zastavení klesající přízně voličů z posledních několika vln.

Na Babišovo uskupení ale stále více dotírají druzí Piráti, které by volilo 21 procent lidí. Strana si polepšila o 2 procentní body a nadále tak posiluje.

Autoři upozornili, že analýza přelivu voličů ukazuje, že v současné době k Pirátům přechází zejména voliči ODS a ANO.

Ze 3. místa vyšplouchlo ODS hnutí Starostové a nezávislí. Volilo by je 11 procent oslovených, proti poslednímu průzkumu zaznamenalo nárůst o 1,5 procentního bodu.

Piráti v koalici se STAN, kterou pro volby do parlamentu plánují, by získali dohromady 32 procent a vedoucí hnutí ANO s 27,5 procenty by tak předstihli.

Naopak čtvrtá občanská demokracie si pohoršila o 3 procentní body. Získala by podporu 10,5 procenta voličů.

SPD průzkum přisuzuje 9 procent, pro TOP 09 by hlasovalo 5,5 procenta dotázaných.

Do parlamentu by se nedostala KSČM se ziskem 4,5 procenta a ČSSD, která zaznamenala naprostý propadák s pouhými 3 procenty.

Průzkum se uskutečnil mezi 19. říjnem a 6. listopadem a zúčastnilo se ho 1200 respondentů. (pel)