Reprodukční číslo R udávající, kolik osob může infikovat jeden nakažený, v Česku kleslo na hodnotu 0,8.

Česko už není nejhorší v Evropě, co se týká šíření nákazy novým typem koronaviru. Reprodukční číslo R udávající, kolik osob může infikovat jeden nakažený, kleslo na hodnotu 0,8. Ministr zdravotnictví dříve uvedl, že hodnota 0,8 je klíčová pro uvolňování opatření. 

Reprodukční číslo vypočítali analytici z iniciativy Covid19CZ.

Oficiální hodnotu čísla R zveřejňuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jednou týdně, většinou v pátek.

Podle interaktivní mapy zachycující reprodukční číslo v jednotlivých evropských státech patří Česko k nejnižším v Evropě. Podobně je na tom i Belgie nebo Irsko.

V polovině září vystoupalo číslo R až na hodnotu 1,6 a následně se pohybovalo kolem 1,5. A poslední data od minulého týdne ukazují, že dále klesá.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) připustil, že se ČR podle jeho odhadu nachází „lehce za bodem zlomu“.

Jeho předchůdce Roman Prymula v projevu 13. října řekl, že pokud se podaří nárůst případů snížit a stabilně se pohybovat na úrovni reprodukčního čísla 0,8, budou jednotlivá opatření postupně uvolňována v co nejkratších intervalech.

Nynější ministr Blatný se zatím k možnosti začít uvolňovat vládní restrikce nevyjádřil. Spolu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) oznámili částečné znovuotevření škol. Od 18. listopadu se do lavic vrátí žáci 1. a 2. tříd základních škol, ale i žáci speciálních škol.

Koronavirem se podle dat MZ dosud v ČR nakazilo 438 805 lidí, vyléčilo se 285 241 osob. Aktuálně je nakaženo 147 994 lidí.

V Česku platí od půlnoci 5. října kvůli pandemii koronaviru nouzový stav. Následně vláda v pátek 30. října rozhodla o jeho prodloužení až do 20. listopadu 2020.

Všechny obchody až na benzínky, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a v nemocnicích a stravovací provozy musí mít zavřeno v neděli a ve všední dny od 20:00 do 5:00 ráno.

Lidé mají zakázáno vycházet ven do ulic od 21:00 do 5:00. Výjimku mají lidé, kteří půjdou do práce nebo podnikat, případně budou právě svou práci vykonávat.

Dále už jen v neodkladných případech, například z důvodu ochrany zdraví, majetku či života, nebo pokud půjdou venčit psa. V tomto případě ale mohou jít jen 500 metrů od místa bydliště. (pel)