Odbory navrhují vládě kvůli koronaviru mimořádné pracovní volno. Podle ekonomů by zavedení dodatečného volna připravilo ekonomiku ČR o dalších 12 miliard až 24 miliard korun. (Ilustrační foto)

Odboráři požadují po vládě 2 dny pracovního volna navíc. Konkrétně má jít o pondělí 16. listopadu, případně i o pátek 13. listopadu – lidé by tak měli celkem 5 volných dní spolu s víkendem a státním svátkem 17. listopadu. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly by to pomohlo zbrzdit šíření koronaviru a zlepšit kritickou situaci v nemocnicích. Ekonomové však upozornili, že zavedení dodatečného dne volna připraví českou ekonomiku o 12, potažmo 24 miliard korun. 

„Vidíme před sebou příležitost. Za náklady jednoho dne se získá časový úsek čtyři dnů, kdy se omezí kontakty. Ideální by bylo, když by volno bylo i v pátek 13. listopadu. Za relativně nízké náklady se tak přeruší komunitní přenos viru,“ uvedl Středula v pořadu České televize.

Nepřetržité provozy nebo kritická infrastruktura by fungovala bez přerušení. Za relativně nízké náklady se tak podle něj přeruší komunitní přenos viru.

S tím však nesouhlasí ekonom Lukáš Kovanda.

„Zavedení dodatečného dne volna připraví českou ekonomiku za současných podmínek nouzového stavu o dalších dvanáct miliard korun. Pokud by měly být dny volna navíc hned dva, půjde o 24 miliard korun,“ napsal Kovanda na svém webu.

Zatím se podle něj nezdá, že by situace v nemocnicích byla natolik kritická, aby měla taková dodatečná ztráta své opodstatnění.

Nabízí se podle něj také otázka, zda zavedení jednoho, případně dvou dnů volna navíc, byť ve spojení s víkendem a státním svátkem, opravdu výrazně zlepší epidemiologickou situaci, případně jakkoli zásadně pomůže ji alespoň nezhoršovat.

„S pandemií koronaviru je třeba naučit se žít, čemuž samozřejmě dopomohou systémové investice vlády, jako je rozšíření testovacích a trasovacích kapacit. Opatření, které odbory navrhují, ale systémové není. Snadno může jít jen o velmi nákladné ´plácnutí do vody´,“ uzavřel analytik.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nápad odborů naopak kvituje. Zásadní podle něj bude stanovisko ministerstva zdravotnictví. (pel)