Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky v České republice i ve světě za uplynulý týden (31.října – 6. listopadu 2020).

Týdenní přehled zpráv z ekonomiky. Souhrn nejdůležitějších ekonomických zpráv z České republiky i ze světa za uplynulý týden (31. října – 6. listopadu 2020).


Britská národní banka rozšířila nákup dluhopisů o 150 miliard liber

Koronavirová krize a její negativní dopady na ekonomiku si vyžádaly zásah britské centrální banky. Ta pro pomoc domácímu hospodářství rozšířila program nákupu dluhopisů na 895 miliard liber, tedy o 150 miliard liber více. Základní úroková sazba zůstala nezměněna a činí 0,1 %.

Přebytek zahraničního obchodu ČR stoupl na 34,4 miliard korun

Zahraniční obchod České republiky skončil v přebytku 34,4 miliardy korun. Meziročně se tak zvýšil o 14,4 miliardy korun. Výsledek zahraničního obchodu překonal předpoklady. Data zveřejnil Český statistický úřad.

Nezaměstnanost v USA klesla

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v říjnu klesla. O jedno procento se ze 7, 9 % snížila na 6,9 %. Očekává pokles na 7,6 %.

Prezident Zeman podpoří rozpočet na příští rok

Prezident Miloš Zeman podpoří rozpočet na příští rok. Ten mu představila ministryně financí Alena Schillerová. Vládou schválená verze počítá s deficitem 320 miliard korun.

Ekonomika EU klesne o 7, 4 %

Dopady koronavirové krize se promítnou na celkové ekonomice Evropské unie. Proti dosavadním odhadům je propad sice mírnější, i tak ale dosahuje 7,4 %. Oživení bude oproti předešlým rokům pomalejší. Růst tak dosáhne pouze 4,1 %. Data uvedla Evropská komise.

Rusko zvýší daně na výnosy firem převáděných do jiných zemí

Rusko od ledna zvýší daň na většinu dividend či úrokových výnosů, které firmy převádí do zemí s nižšími daněmi. Daňová sazba 15 % by tak měla zajistit návrat daňových zisků zpět do Ruska.

Propad průmyslu zpomalil

Průmyslová produkce v ČR v září meziročně klesla o 1,5 %. Jde o nejlepší výsledek o února. Průmyslová produkce se tak dostala téměř na stejnou úroveň, jako minulý rok.

Stavebnictví zaznamenalo propad o 8 %

Stavební výroba v září zaznamenala meziroční pokles o 8, 2 %. Je to ale o 1,5 % méně než v srpnu, kdy meziroční pokles činil 9, 7 %. Data vyplývají z Českého statistického úřadu.

Čínská ekonomika se zotavuje

Z koronavirové krize se začíná zotavovat čínská ekonomika. V tamním průmyslu vzrostla aktivita nejrychleji za posledních deset let. Výrazně k tomu přispěla domácí spotřeba.

Vláda schválila zkrácení procesu insolvence

Proces insolvence by mohl trvat místo pěti let pouze tři roky. V novele příslušného zákona to schválila vláda. Předpis ale musí přijmout Poslanecká sněmovna a Senát.