Miliony Američanů stále čekají na to, kdo bude jejich příštím prezidentem. Napjatá atmosféra ve společnosti vyvolala řadu protestů napříč celými Spojenými státy, lidé se bojí občanské války a vyzbrojují se. (Foto z demonstrace v Portlandu)

Volební drama ve Spojených státech pokračuje. Miliony Američanů čekají, kdo se stane příštím novým prezidentem – zda stávající šéf Bílého domu republikán Donald Trump, nebo demokrat Joe Biden. Napjatá atmosféra ve společnosti se mezitím stále více vyostřuje. Lidé se bojí občanské války a v posledních měsících se začali vybavovat zbraněmi. Napříč USA vypukla už řada demonstrací. 

Za vítěze se už během středy prohlásil úřadující prezident Donald Trump. Kvůli zpochybnění výsledků podal Trumpův tým žalobu v několika státech. Požaduje přepočet hlasů ve státech, kde vyhrál těsně Trumpův protivník Joe Biden.

Trump tvrdí, že během voleb docházelo k podvodům a bránit se chce u Nejvyššího soudu. Výrok však nemá zatím nijak podložen. Je však přesvědčen, že volby mohou být zfalšovány díky korespondenčním hlasům.

Kvůli obavě z pandemie koronaviru letos rekordních skoro 102 milionů amerických voličů své hlasy odeslali poštou. To je bezmála polovina z celkového počtu lidí oprávněných volit.

Demokratický kandidát Joe Biden s výhrou prý počítá, za vítěze se ale ještě oficiálně neprohlásil.

Američané mají strach, že po konci prezidentských voleb v zemi vypukne občanská válka. Hrozí, že příznivci Donalda Trumpa nebo Joea Bidena nepřijmou vítězství druhého kandidáta a vyjdou do ulic. Kromě demonstrací tomu nasvědčují i stále více vyostřené boje lidí na sociálních sítích.

Napříč USA však vyšli lidé demonstrovat. Protestní akce se konaly třeba v New Yorku, Las Vegas, Phoenixu, Portlandu nebo Seattlu.

Příznivci demokratů požadovali převážně kompletní sečtení všech zbývajících hlasů, stoupenci republikánského kandidáta zase protestovali proti údajným volebním podvodům.

V Portlandu se část lidí protestujících proti Trumpovi střetla s policií, nasazena byla i národní garda.

Lidem v Arizoně vadí i nesrovnalosti ohledně předpovědí. Stanice Fox zde predikovala v jako první vítězství Bidenovi a s ní i agentura AP.

Novinky.cz napsaly, že krátce na to Trump volal místopředsedovi správní rady Foxu Rupertu Murdochovi a podle zdroje serveru Vanity Fair prezident na něj křičel a požadoval stažení informace. To však Murdoch odmítl.

Trumpovi příznivci se navíc sešli ve Phoenixu a vykřikovali hesla jako „hanba Foxu“ právě za to, že tato jinak republikánům nakloněná stanice tak rychle přiřkla vítězství ve státu demokratickému uchazeči. Jeden z účastníků demonstrace měl být dokonce vybaven armádní puškou.

V Minneapolisu protestovaly stovky lidí proti případnému znovuzvolení Donalda Trumpa prezidentem.

Volba amerického prezidenta často rozděluje i rodiny. Úřady i podniky se připravují na možné povolební nepokoje, zatímco občané v posledních měsících v rekordní míře začali nakupovat zbraně. Rozdělení společnosti pomáhají také dezinformace objevující se na sociálních sítích. (pel)

V USA odstartovaly prezidentské volby. Kandidáti do nich nasypali 328 miliard korun