Ve Spojených státech začaly volby nového prezidenta.

Ve Spojených státech odstartovaly prezidentské volby, které budou navzdory pokračující krizi vyvolané nemocí covid-19 současně nejdražší v historii země. Kandidáti, strany a jim nakloněné skupiny utratili za všechny kampaně téměř 14 miliard dolarů (328 miliard korun). Vyplynulo to z údajů zveřejněných neziskovou organizací Center for Responsive Politics.

Přestože částky vynaložené na předvolební kampaně pravidelně rostou, letošní skok je podle CNN nevídaný.

Zatímco v roce 2012 se za politickou reklamu utratilo něco přes 6 miliard dolarů, o čtyři roky později to bylo 6,6 miliardy dolarů (154,7 miliardy korun). V letošním roce se oproti předchozím volbám utratí více než dvojnásobek.

Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden letos vynaložili jen na svou propagaci téměř tolik, kolik v roce 2016 stály všechny kampaně včetně voleb do Kongresu.

Celkově pak demokraté utratili dvakrát více než republikáni. Zatímco Biden na svou kampaň vybral do poloviny října 938 milionů dolarů (22 miliard korun), Trump ke stejnému datu vybral „jen“ 600 milionů dolarů (14 miliard korun).

Na finální jméno vítěze amerických prezidentských voleb si budou muset nejen Američané počkat. Konečné výsledky mají být podle odhadů známy v řádu dní až týdnů ode dne voleb.

A důvodů je hned několik. Kvůli pandemii koronaviru mohli voliči většiny států odhlasovat korespondenčně. Některé státy dokonce voličům umožnily volit absenčně bez udání bližšího důvodu.

Počítá se proto s minimálně dvojnásobným počtem absenčních volebních lístků oproti volbám předchozím. Kromě toho volebním komisím chybí personál.

Americký prezident Donald Trump několikrát varoval před zfalšováním prezidentských voleb, pokud se budou započítávat i hlasy, které dorazí i po dni voleb. Jeho protivník Joe Biden se naopak zaměřil hlavně na zvýšení účasti černošského voličstva.

Volba amerického prezidenta často rozděluje i rodiny. Úřady i podniky se připravují na možné povolební nepokoje, zatímco občané v posledních měsících v rekordní míře začali nakupovat zbraně. Rozdělení společnosti pomáhají také dezinformace objevující se na sociálních sítích.

Prezident Spojených států se volí nepřímo. Rozhoduje o něm tzv. sbor volitelů. Volitele si většinou vybírá sám každý z kandidátů, jejich počet se odvíjí od celkového zastoupení jednotlivých států v Kongresu. Nejvíce volitelů má stát Kalifornie. Celkem jich zde daný kandidát může získat 55. (pel)