Tržby za potraviny očištěné o kalendářní vlivy klesly v září meziročně o 3,1 procenta, vyplynulo z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Tržby za potraviny očištěné o kalendářní vlivy klesly v září meziročně o 3,1 procenta. Meziročně celkové tržby v maloobchodě reálně stagnovaly, bez očištění se zvýšily o 0,4 procenta. Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ). 

Meziročně maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy stagnovaly , v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,6 procenta, naopak za potraviny klesly o 3,1 procenta a za pohonné hmoty o 1,1 procenta.

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 0,4 procenta. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,6 procenta, naopak za potraviny klesly o 2,1 procenta a za pohonné hmoty o 1,1 procenta.

„Růst však vykázaly pouze některé sortimenty nepotravinářského zboží, například prodej domácích a stavebních potřeb, prodej počítačového a komunikačního zařízení, prodej zdravotnických potřeb a léků,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Nejvíce rostly tržby internetového a zásilkového prodeje, a to o 19,7 procenta.

„Prodej prostřednictvím internetu dosahoval dvouciferného růstu ve všech měsících letošního roku. Naopak tržby prodejen oděvů a obuvi letos meziročně vzrostly naposledy v lednu. Od té doby vykazují meziroční pokles. Také tržby za prodej a opravy motorových vozidel jsou v letošním roce nižší než loni,“ dodala Boušková.

Zvýšily se i tržby za prodej počítačového a komunikačního zařízení o 8,1 procenta, farmaceutického a zdravotnického zboží o 7,1 procenta a výrobků pro domácnost o 3,9 procenta.

Naopak méně než v září předchozího roku se prodávaly výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 3 procenta) a oděvy a obuv (o 18 procent).

Pokles tržeb zaznamenaly také prodejny potravin, a to jak nespecializované (o 2 procenta), tak i specializované (o 4 procenta).

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel po očištění o sezónní vlivy snížily v září reálně o 0,4 procenta.

Za potraviny klesly o 1,5 procenta, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 0,5 procenta a za nepotravinářské zboží o 0,2 procenta. (pel)