Nezaměstnanost v Česku v říjnu 2020 klesla na 3,7 procenta, uvedl Úřad práce ČR. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v říjnu 2020 klesla na 3,7 procenta. Úřad práce ČR evidoval celkem 271 685 uchazečů o zaměstnání. To je o 5 330 méně než v září a o 75 167 osob více než před rokem. Jedná se o nejvyšší říjnovou hodnotu od roku 2016, kdy bylo bez práce celkem 366 244 lidí. V následujících měsících podle úřadu nezaměstnanost patrně poroste. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR. 

„Přepokládáme, že v následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací, zejména v zemědělství a v lesnictví, pravděpodobně vzroste. Ve větším počtu by se mohli začít hlásit také pracovníci z oblasti služeb,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti z Generálního ředitelství Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Nezaměstnanost vzrostla v 10 regionech. Nejvíce v okrese Karlovy Vary (o 2,9 %), Praha-západ (o 2,4 %), Nymburk (o 1,4 %), Praha (o 0,8 %), Jeseník (o 0,5 %) a Český Krumlov (o 0,4 %).

Naopak meziměsíční pokles zaznamenalo v říjnu 67 okresů, největší pak Rokycany (o 7,4 %), Pelhřimov (o 6,9 %), Plzeň-město (o 6,1 %), Mladá Boleslav (o 5,9 %), Nový Jičín (o 5,8 %) a Jičín (o 5,7 %).

Během října se na ÚP ČR nově přihlásilo 36 239 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet nižší o 14 635 osob, meziročně pak nižší o 2 034 uchazečů o zaměstnání.

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Praha (4 523) a Moravskoslezský kraj (4 371). Nejméně nových uchazečů evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Kraji Vysočina (1 420) a z hlediska okresů pak na Rokycansku (123).

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají lidé, kteří pracovali napříč všemi obory a často jejich zaměstnání bylo na dobu určitou.

Mezi nově příchozími jsou zejména lidé ze sektoru služeb (např. kuchaři, číšníci) a dále uklízeči nebo všeobecní administrativní pracovníci.

Evidovaní uchazeči pak nejčastěji nacházeli zaměstnání jako pomocní pracovníci ve výrobě, ve zdravotnictví nebo v sociálních službách.

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče, řidiče nákladních automobilů, zedníky nebo kuchaře.

Více než 73 % volných pracovních míst je určeno pro uchazeče se základním či nižším vzděláním. Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory a po řemeslnících. (pel)