Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zkritizoval Česko a další středoevropské státy za jejich přístup k problematice migrace. Evropská unie by to podle něj neměla tolerovat. (Ilustrační foto)

Postoj Česka a dalších středoevropských států k migraci je ostudný, míní bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Chybějící solidaritu z jejich strany by Evropská unie podle něj neměla tolerovat. 

„Samozřejmě je potřeba pracovat na tom, aby ti lidé mohli zůstat ve svých domovských zemích. Ale politika EU, která problém hází na krk Řecku a Itálii, přičemž ostatní se od toho distancují, je nespravedlivá a nelidská,“ řekl čestný předseda TOP 09 v rozhovoru pro německý list Tiroler Tageszeitung.

Postoj Česka, Polska a Maďarska, které se odmítají starat o migranty, je podle Schwarzenberga ostudou pro Evropu.

Tvrdí, že chybějící solidarita by se neměla tolerovat.

„Bohužel i rakouská vláda přistoupila k tomu, že názor zemí Visegrádu sdílí. Rakousko přitom hodně migrantů přijalo a mnozí z nich se příkladně integrovali. Na to může být Rakousko pyšné,” vysvětlil Schwarzenberg, který tak narážel na  rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který odmítl převzít část nezletilých migrantů z požáry zničeného tábora Moria na řeckém ostrově Lesbos.

Schwarzenberg se loni v listopadu kvůli uprchlíkům obul i do ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Řekl tehdy, že Česko si odmítnutím uprchlických sirotků z Řecka koleduje o ostudu. (pel)

Kníže Schwarzenberg se obul do Hamáčka kvůli sirotkům uprchlíků. Česko si prý koleduje o ostudu