Česko si odmítnutím uprchlických sirotků z Řecka koleduje o ostudu, myslí si bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Česká republika si odmítnutím uprchlických sirotků z řeckých táborů koleduje o ostudu. Myslí si to doyen Poslanecké sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Česko by podle něj mělo projevit lidskost a děti migrantů přijmout. Opoziční strany vyzvaly parlament k debatě o usnesení, ve kterém by se měl přihlásit k ochotě pomoct 200 rodinám, které jsou připraveny sirotky přijmout.

„Bude to jedinečná ostuda, pokud nepomůžeme. Měli bychom ukázat lidský přístup. Je mi líto, že ze sociální demokracie pana Hamáčka sociální cítění úplně vymizelo,“ uvedl Schwarzenberg.

Ten spolu s novou šéfkou TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou apelovali na jednání sněmovny na přijetí dětí z řeckých uprchlických táborů.

TOP 09 i s lidovci podpořila iniciativu Češi pomáhají, která má seznam zhruba dvou stovek rodin ochotných přijmout dětské uprchlíky z řeckých táborů. Spolek vyzval vládu, aby poskytnutí pomoci umožnila a vytvořila meziresortní skupinu, která by navrhla přesný postup.

O tom, že by Česká republika měla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, se sněmovna nakonec bavit nebude. Odmítly to vládní ANO a ČSSD, když se stejně jako komunisté zdrželi hlasování o zařazení tohoto bodu na program jednání.

Výslovně proti se postavila SPD.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby členské země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Konkrétně Česko požádali o přijetí 40 dětí.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to označil jako snahu Řecka znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků. Dodal, že v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí smysl.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla už loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je potřeba pomáhat v jejich zemích.

Jeho plán vybudovat v Sýrii pro sirotky středisko však ztroskotal.

(pel)