Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (26. –30. října 2020)

Týdenní přehled byznysových zpráv. Souhrn nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (26. –30. října 2020)


Evropská stáčírna Coca-Coly chce převzít svůj australský protějšek

Coca-Cola European Partners (CCEP), evropská stáčírna a plnírna nápojů Coca-Cola, nabízí za převzetí australského kolegy Coca-Cola Amatil 9,28 miliardy australských dolarů (151,8 miliardy korun). Cena je však nižší, než činila hodnota firmy v únoru, tedy předtím, než pandemie nemoci covid-19 rozvířila globální trhy a stáhla svět do recese.

Babišovy Parky’s zavírají pobočky

Řetězec občerstvení Parky’s s „prémiovými hot dogy“, který patří do skupiny Agrofert, zavřel většinu poboček. Ještě loni provozoval přes dvacet prodejen, nyní jich je pouze pět. Zavřela například občerstvení v obchodním centru Nový Smíchov, Černý Most či v nákupním centru Letňany, ale i další na frekventovaných ulicích.

Tesla Model 3 míří do Evropy

Prvních sedm tisíc kusů automobilů Tesla Model 3 vyrobených v šanghajské továrně, je podle čínských médií připraveno na export do Evropy. Tesly budou dodány především na automobilový trh v Belgii, Francii, Itálii, Německu, Nizozemsku, Portugalsku, Švédsku a Švýcarsku.

Wood & Co. plánuje skup bioplynek

Spoluvlastník lékárenského e-shopu Pilulka, investiční společnost Wood & Co., vstupuje do nového byznysu. Ve spolupráci s odborníky z energetického sektoru chce postupně skoupit nižší desítky bioplynových stanic a eventuálně je předělat na výrobny biometanu. Kvůli záměru už vznikla nová společnost Biometan Energo. Wood & Co. v ní drží majoritu a zároveň plní roli finančního investora. Projekt povede dvojice podnikatelů Jiří Čapek a Jakub Židoň, kteří mají ve firmě minoritní podíl.

 Zoot bude nově prodávat na Alze

přední český on-line prodejce s módou Zoot navázal spolupráci s největším tuzemským e-shopem Alza.cz. Nově přes něj začne prodávat některé značky oblečení, především trička, kalhoty, džíny nebo bundy. Přes Alzu Zoot poskytne také vlastní kolekce oblečení. Nabídka se bude postupně rozšiřovat, celkem by na Alze mělo být okolo 30 tisíc položek ze Zootu.

Hyundai Tucson se nově vyrábí v Nošovicích

Automobilka Hyundai zahájila v Nošovicích na Frýdecko-Místecku sériovou výrobu nové generace modelu Tucson. Vůz má například vylepšené bezpečnostní prvky, novou ventilační soustavu nebo elektronicky řízené tlumiče. Továrna v Nošovicích je jediným výrobním závodem Hyundai v Evropské unii. Produkuje až 1500 aut denně, loni jich vyrobila 309.500. Vyrábí modely i30, Kona Electric a Tucson.

Airbus je i nadále ve ztrátě

Evropský výrobce letadel Airbus se kvůli koronavirové krizi a plánovému zrušení 15.000 pracovních míst propadl ve třetím čtvrtletí do ztráty 767 milionů eur (21 miliard Kč). Pandemie nemoci covid-19 paralyzovala leteckou dopravu a letecké společnosti teď mají k dispozici více letadel než potřebují. Airbus jich za devět měsíců dodal zákazníkům o 40 procent méně než loni.

Škodě Auto klesly zisky více než o polovinu

Za posledních devět měsíců klesl provozní zisk mladoboleslavské automobilky o 25,9 procenta na 12 miliard eur (329 miliard Kč). Odbyt se snížil na 596.000 vozů. Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii. Působí na více než 100 trzích.

Zisk firmy Sony se zdvojnásobil

Zisk japonského výrobce elektroniky Sony se za fiskální pololetí zdvojnásobil na 692,89 miliardy jenů (154,5 miliardy Kč). Firmě pomohl silný výkon v herní divizi a v hudební divizi po zavedení koronavirových omezení. Zájem o hry a předplatné zřejmě pomůže k růstu zisku divize i za celý letošní fiskální rok a překoná i vysoké marketingové a výrobní výdaje na novou konzoli PlayStation 5, která se má začít prodávat příští měsíc.

Ant Group získá z akcií až 35 miliard dolarů

Ant Group je dominantním provozovatelem mobilních plateb v Číně. Cenu akcií pro vstup na burzu v Šanghaji firma stanovila na 68,8 jüanu. Nabídnout jich hodlá 1,67 miliardy. Dostala by se tak před zatím největší IPO v Číně z roku 2010. Agricultural Bank of China tehdy prodejem akcií získala 10,1 miliardy dolarů.

Tržby Amazonu rostly o 37 procent, Apple klesl

Čtyři z pětice akciových titulů skupiny FAANG, ve čtvrtek večer po uzavření obchodování na amerických burzách odprezentovaly své hospodářské výsledky za třetí kvartál roku. Tržby Amazonu rostly o 37 procent. Firmě provozující populární sociální sítě Facebook a Instagram dosáhla na tržby ve výši 21,47 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 22 procent. Překvapivě se nedařilo společnosti Apple. Čtvrtletní zisk společnosti klesl o sedm procent na 12,7 miliardy dolarů.